• Search form

06.05.2017 | 16:17

Oživljavanje bioskopa Slavica

Oživljavanje bioskopa Slavica

Nekada popularni bioskop Slavica, deo propalog bioskopskog lanca “Beograd filma”, ponovo će oživeti 7. maja popodnevnim programom grupe studenata, kreativaca i građana koji žele da aktiviraju taj jedinstveni prostor na Karaburmi koji je dugo bio mesto aktivnog kulturnog i društvenog života.

Pozivnice za događaj “Pravac Slavica” u godinama zatvorenom bioskopu u Ulici Marijane Gregoran 62 deljene su malobrojnoj publici u Jugoslovenskoj kinoteci uoči projekcije filma Vjekoslava AfrićaSlavica” (1947), prikazanog povodom sedam decenija od nastanka prvog igranog filma jugoslovenske kinematografije posle Drugog svetskog rata.

Organizatori oživljavanja “Slavice” naveli su na pozivnici da žele da aktiviraju kulturnim sadržajima godinama napušteni i devastirani bioskop kako bi ljudi na Karaburmi imali zajednički prostor koji mogu da dele i kreiraju ga shodno svojim potrebama, interesovanjima i idejama.

Na popodnevnom događaju “Pravac Slavica” predstavili bi svoju ideju lokalnom stanovništvu, a svi zajedno bi kroz različite kulturne sadržaje (projekcije, radionice, muzički program) oblikovali prostor prema sopstvenoj meri.

Cilj je i pokretanje dijaloga i istraživanja o tome kako danas prostor nekadašnjeg bioskopa doživljavaju njegovi korisnici, jer dok je bio otvoren, bioskop “Slavica” imao je značajnu ulogu u društvenom životu lokalne zajednice i generacijskom okupljanju.

Takođe, želja je da se ohrabri lokalno građanstvo i podstakne svest da zajedničkom inicijativom može da uradi nešto za sebe i da svoje okruženje učini boljim i lepšim mestom za život.

Program “Pravac Slavica”, kako je najavljeno, čine kretivne radionice “Kolažiraj Slavicu”, “Slavica ugao” i “Anima + cija“ (od 15 do 19 časova), limunada osveženja (od 16 časova), mala svirka (od 18 časova) i projekcije kratkih filmova (od 19 časova).

“Slavica” je bio jedan od 14 bioskopa u lancu “Beograd filma”, društvenog preduzeća čiji je većinski vlasnik postao 2007. godine biznismen Nikola Đivanović.

Pitanje sudbine propalog bioskopskog lanca i sumnjive privatizacije “Beograd filma” postavljala je godinama inicijativa Bioskopi: Povratak otpisanih, a krajem 2014. godine oživljen je bioskop Zvezda – okupacijom grupe filmskih radnika i aktivista.

Novi bioskop Zvezda je, posle više uspona i padova, ponovo zaživeo 4. maja otvaranjem nove sezone letnje bašte, koju nastavlja od 10. maja, od kada se očekuju bolje vremenske prilike.

Dimitrije Stefanović / SEEcult.org

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav