• Search form

16.04.2013 | 12:32

Nagorni u Haosu

Nagorni u Haosu

Galerija Haos u Beogradu predstavlja od 16. aprila retrospektivnu izložbu slikara i grafičara Miodraga Nagornog (1932), umetnika koji se istakao crtačkim umećem i naročito grafičkim radom.

Poetski svet Nagornog predstavlja pokušaje odgonetanja misterija života, prirode, kosmosa, a nešto od alhemičarskog duha prisutno je u njegovim radovima u kojima je pretakao sva stečena znanja iz raznih oblasti: fizike, astronomije, filozofije, religije, literature itd. To je svet najrazličitijih formi, mikroorganizama, fosila, insekata, poetizovanih detalja i drugih geometrizovanih simbola, svet u kojem se oseća potreba za redom i iz koga izbija neverovatna osećajnost za liniju i sve njene vrednosti, istaknuto je u najavi izložbe.

Viša kustoskinja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Žaklina Ratković navela je u tekstu za katalog da je formacija oblika, kao i njihovih detalja, na crtežima Nagornog struktuirana prema principu fraktala, geometrijskih formi koje poseduju mogućnost bezgraničnog razlaganja na manje delove, a da pritom ostanu približno slične strukture kao celina od koje potiču.

“Ove bezbrojne modularne jedinice generišu beskonačni tok energije i grade dinamičke sisteme, koje Nagorni realizuje superiornom izvođačkom perfekcijom izrazito vitalne linije i uvek jasno izraženog poteza...”, navela je, između ostalog, Žaklina Ratković.

          Majka Zagorka Nagorni, 1954.

Rođen 1932. godine u Vlasotincu, Nagorni je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, gde je završio i specijalni tečaj 1961. Specijalizovao je potom grafiku u Oslu i Parizu. Od 1966. godine član je internacionalne grupe grafičara Atelier Nord iz Osla.

Radio je kao profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Ostvario je više od 60 samostalnih izložbi i učestvovao na više od 130 kolektivnih izlaganja širom zemlje i u inostranstvu.

Bio je učesnik svih važnijih likovnih događaja koji su ustanovljeni 60-ih godina na području SFR Jugoslavije. Dobitnik je brojnih priznanja za grafiku i crtež, a njegova dela nalaze u mnogim muzejskim, umetničkim i privatnim kolekcijama.

Izložbu u Haosu otvoriće istoričarka umetnosti Ljiljana Slijepčević, uz muzički program mladog muzičara Stefana Jovandarića na klasičnoj gitari.

Izložba će biti otvorena do 12. maja.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav