• Search form

07.06.2013 | 11:22

Bazalt – u našem odsustvu

Bazalt – u našem odsustvu

Izložba fotografija Nikole Radića Lucatija, koji se bavi presecima istorije, ljudskih prava i kulture kroz prizme fotografije, teksta i instalacije, biće otvorena od 7. do 20. juna u novobeogradskoj Blok galeriji.

Lucati se na izložbi “Bazalt – u našem odsustvu” predstavlja fotografijama koje su nastale u poslednjih godinu dana.

Prema rečima Lucatija, većina tih fotografija nastala je pre nego što je naučio hebrejski jezik.

U cionističkom diskursu, kako je naveo povodom izložbe, njegova imigracija - “Aliyah” (uspon) je zakasnela bar celu jednu generaciju.

        Baram

“Društvo je trebalo već biti u potpunosti izgrađeno, jevrejsko i naše. Nikakva objašnjenja nisu bila potrebna, šta je bilo da se tu vidi, bilo je, ono čega nije, nikad nije postojalo. Praktična, životna dominacija infinitiva prezenta koja definiše jezik, društvo, i posebno, geografiju. Na putovanjima sam išao ka severu, od Vadi Are, preko Zapadne Galileje, i kako se ponovo tlo uzdiže, Golanske visoravni ka libanskim i sirijskim selima. Krajolik se činio pre kao zbirka ‘mesta od posebnog značaja’, nego ‘region ujedinjene zemlje’. Kako sam nastavio da se vraćam iznova, počeo sam da primećujem da su tradicionalne konstelacije znakova suptilno izmenjene. Činilo mi se da postoji šablon, kao da se nečiji rukopis pomalja formirajući pejsaž. Vlasništvo nad zemljom je oduvek bilo domen države, a ranjivost njenog osnovnog narativa je isijavala kroz ritam etniciteta, ideologija, vera u svoj njihovoj raznolikosti, napadnutih od nove, radikalne ideologije rasizma izraelskih naseljenika i radikalnih islamista, tih novih, nad-državnih i medijski vođenih pretnji. Koegzistencija i solidarnost zasnovane na realnim, ljudskim odnosima održavaju društvo, u tihom, ali ne i pasivnom otporu, čineći ovu zemlju na mnogo načina nezavisnom. Ova saznanja su me navela da pokušam da ‘manikiranoj pluralnosti’ pristupim prihvatajući jednu ulogu koju mi je društvo nametnulo: Posmatrača, koji zapisuje trag koji zločin počinjen polaganjem prava obeležava jedinu validnu nagradu - zemlju”, naveo je Lucati.

       Girls

Rođen u Beogradu, gde je 1997. godine završio osnovne studije na Fakultetu likovnih umetnosti, Lucati je master studije završio 2000. godine na Bezalel Akademiji za umetnost i dizajn u Izraelu. Predavao je na Bezalel školi lepih umetnosti 2001, kao i na Kaliser koledžu 2003. i 2006.

Realizovao je više od 30 projekata u Srbiji i inostranstvu (Desau, Beč, Talin, Tel Aviv, Njujork, Jerusalim, Poznan…).

Nedavno se predstavio i u novom vizuelnom programu “Duplex” Ustanove kulture Parobrod, koji je započet u maju kao ciklus od šest izložbi domaćih i stranih umetnika. Lucati je predstavio radove sa Kevinom Vučićem Šeperdom.

*U PRILOGU: Katalog izložbe u Bloku 

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav