• Search form

19.05.2013 | 22:07

VOĐENJE: Džafo - Kružni put

VOĐENJE: Džafo - Kružni put

Nikola Džafo: Kružni put - treći krug, Remont, Beograd, 8. april - 7. maj 2013.

Novosadski umetnik Nikola Džafo predstavio je u Galeriji Remont serijal nikad završenih crteža "Kružni put" na kojima su tokom trajanja izložbe intervenisali umetnici Žolt Kovač, Dragana B. Stevanović i Aleksandar Rafajlović.

Džafo je prvobitno inicirao crteže na osnovu sinopsisa za nikada realizovanu predstavu "Neoplanta metro" Gorana Mimice. Serija "Kružni put" predstavlja stradanje Zeca kroz "tragediju u 7 slika" (7 imaginarnih stanica novosadskog imaginarnog metroa), odnosno svojevrsnu rekontekstualizaciju istorije umetnosti, religije i kulture, putem koje zečevi preuzimaju kulturološko značenje i zauzimaju ulogu osuđenog, vojnika, dželata, razbojnika, putnika, majke...

Prvu ruku "Kružnog puta" uradio je Džafo, a drugu ruku docrtavanja radili su umetnici Zoran Bulatović, Slobodan Stošić i Uroš Pavlović. Posle trećeg kruga u Remontu, Džafovi crteži nastavljaju dalje put.

U vođenju kroz izložbu, snimljenom u produkciji SEEcult.org-a, Džafo i umetnici koji su učestvovali u trećem krugu docrtavanja "Kružnog puta" govore o iskustvu u tom kompleksnom poduhvatu, kao i o stanju savremene umetnosti u Srbiji, kulturnoj politici, izgubljenim vrednostima, neophodnosti komunikacije, potencijalu umetničkog dela da pošalje prave poruke široj javnosti...


Projekat VOĐENJE
Produkcija: SEEcult.org, 2013.
Snimatelj: Milan Nešić
Montažerka: Marija Aranđelović
Razgovarala sa umetnicima: Vesna Milosavljević

Projekat “Vođenje” realizuje se u saradnji sa galerijama-izlagačkim prostorima, odnosno umetnicima i kustosima odabranih izložbi, uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Svratite na vođenje :)

SEEcult.org

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav