• Search form

28.06.2013 | 12:17

Nedeljkoviću Vasko Popa

Nedeljkoviću Vasko Popa

Pesnik Živorad Nedeljković dobitnik je nagrade “Vasko Popa” za 2012. godinu, za knjigu “Talas” u izdanju Arhipelaga iz Beograda, saopštio je žiri.

Nagrada će Nedeljkoviću biti uručena 1. jula u Vršcu, a poštovaoci njegove poezije imaju priliku da razgovaraju sa njim 28. juna u završnici drugog Beogradskog festivala evropske književnosti u Domu omladine Beograda.

Žiri za pesničku nagradu “Vasko Popa” radio je u sastavu: Radivoje Mikić (predsednik), Duško Novaković i Dušan Belča, a nakon nekoliko sednica, na kojima je razmatrao poetsku produkciju iz 2012. godine, odlučio je da nagradu dodeli Nedeljkoviću.

Nedeljković (Kraljevo, 1959) dobitnik je već niza nagrada.

Zmajevu nagradu Matice srpske i nagradu “Branko Miljković” dobio je za knjigu “Tačni stihovi”, a nagradu “Đura Jakšić” za knjigu “Negde blizu”. Za zbirku pesama “Ovaj svet”, u izdanju Arhipelaga, dobio je nagradu “Meša Selimović” za najbolju knjigu godine i nagradu “Jefimijin vez”. Za ukupno pesničko delo dobio je Disovu nagradu (2010).

Njegove pesme prevođene su na engleski i poljski jezik.

Nedeljković od 2002. godine radi kao urednik u izdavačkoj delatnosti Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” u Kraljevu.

Nagradu “Vasko Popa” osnovali su 1995. godine “Agencija Đorđević” i Društvo prijatelja Vršca - Vršac lepa varoš, a darodavac Povelje i novčanog iznosa nagrade je Fondacija Hemofarm, dok je pokrovitelj manifestacije Skupština opštine Vršac.

Nagrada će biti uručena Nedeljkoviću 1. jula u podne u svečanoj sali SO Vršac, u prisustvu Vrščana, gostiju i prethodnih dobitnika tog uglednog priznanja.

Nedeljković je 19. dobitnik nagrade “Vasko Popa”.

Među prethodnim dobitnicima su i pesnici: Borislav Radović, Ivan V. Lalić, Milutin Petrović, Slobodan Zubanović, Novica Tadić, Duško Novaković, Vujica Rešin Tucić, Radmila Lazić, Vojislav Karanović, Miodrag Maksimović, Milan Đorđević, Saša Jelenković...

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav