• Search form

01.07.2013 | 02:29

Svečana večera Martinisa

Svečana večera Martinisa

Hrvatski umetnik Dalibor Martinis priređuje 1. jula u Muzeju savremene umetnosti u Zagrebu “Svečanu večeru” - performans povodom pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji.

“Performans ‘Svečana večera’ događaj je koji nam omogućuje da budemo u koži i nad mrsnim tkivom Onog koji za nas trpi u položaju izloženosti i izdvojenosti, koji mora, podnoseći strogi ritual, na kraju krajeva dokazati da ga je kadar izdržati bez gubitka digniteta, statusa i harizme. Povrh svega, iznad Njega, vije se zastava crvene EU! Zvezde plešu u krugu na krvavocrvenom nebu u smiraj dana. Ansambl Cantus I/II/III izvodi Internacionalu1848_remix pod ravnanjem Berislava Šipuša, a menu pripada visokoj internacionalnoj kuhinji. Toga dana On će biti svi Mi. Rođendan evropske Hrvatske i Njegov je rođendan. Punimo čaše! Neka ovi trenuci ostanu zauvijek upisani u našoj i njegovoj memoriji i metonimiji!”, poručio je Martinis, čiji je performans deo programa 27. Eurokaza.

“Svaki politički projekat zanima nas samo u onoj meri u kojoj izgrađuje našu svakodnevicu i podstiče slobodnu životnu igru. Umesto da gubimo vreme u analizama onog što ćemo našim članstvom u EU dobiti, a šta izgubiti, morali bismo se usredotočiti na ono što ona stvarno znači”, poručuje Martinis.

S crvenom zastavom EU pred očima, sa Internacionalom u ušima i chablisom Fourchame 2006. na nepcu, gosti su pozvani da pokušaju da razreše dihotomiju dva pogleda na “isti rEUvolucionarni cilj”.

S jedne strane, to je stav da samo rEUvolucija može doneti pravi užitak i ispunjenje, ali da je potrebno biti asketa da bi se dosegli. Drugi tvrde da jedino kroz predaju užicima i ispunjenje želja rEUvolucija uopšte i jeste moguća.

Ulaz na performans Martinisa je besplatan, ali se zbog ograničenog broja posetilaca mesto mora rezervisati na blagajni Eurokaza.

Eurokaz se poslednji put ove godine održava u festivalskoj formi, a narednih godina će se, promovišući potrebu za defestivalizacijom kulturnog života, transformisati u produkcijsku kuću koja će i dalje biti otvorena za sve promene pozorišnog i kulturnog prostora, organizacione širine, stilske, žanrovske i medijske protoke, proizvodnju prisutnosti, disfunkcionalnu upotrebljivost…

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav