• Search form

03.11.2013 | 23:36

Umetnik kao antitelo

Umetnik kao antitelo

ERGstatus plesni teatar organizovao je u Kulturnom centru Rex seminar savremenog plesa “Umetnik kao antitelo” kojim je okupio umetnike koji su potekli iz njegovog rada, kao i one koji na specifičan način i svojim radom predstavljaju odgovor na položaj, mogućnosti i opredeljenost umetnika da deluje na kulturni i društveni kontekst.

Nove i stare uloge umetnika, umetnik i politika, novi koncepti umetnosti, odnos umetnosti i kulture, umetnik i društvo… neke su od tema o kojima su suprotstavljena različita gledišta, uz definisanje novih koncepta i formi, kao i pozicije umetnika danas.

Seminar je deo programa kojim ERGstatus obeležava 15 godina rada (ERG–15), a organizovan je prvi put nakon deset godina. Pre 15 godina, kada su pokrenuti ti seminari, bilo je važno podržati razvoj plesne scene, pa su seminare vodili plesni pedagozi i koreografi iz inostranstva, a bilo ih je 13 - od SAD do Japana.

U završnici seminara “Umetnik kao antitelo”, 4. novembra, gosti su pozorišna rediteljka, koreografkinja i izvođačica Sanja Mitrović (Srbija/Holandija/Belgija), psiholog, psihoterapeut i dramski pisac Marko Pejović iz Srbije, savremena plesačica, autorka i antropološkinja Jovana Rakić Kiselčić (Srbija/Nemačka), arhitekta i dizajner Boris Novachi Bojić (Srbija/Austrija), model, stilistkinja i urbana umetnica Maja Atanasijević (Srbija), glumica, savremena plesačica i koreografkinja Jelena Stojiljković (Srbija) i koreograf, kostimograf i reditelj Boris Čakširan (Srbija), kao i mladi umetnici - učesnici seminara.

Partneri na projektu su, osim Rexa, i Stanica - Servis za savremeni ples i Dom omladine Beograda.

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Skupštine grada Beograda – Sekretarijata za kulturu, a pomogli su i Grupa “Hajde da...”, Belef centar, Muzej istorije Jugoslavije i Modni atelje MA.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav