• Search form

25.07.2017 | 15:22

Novi filmovi Mitića i Komljena premijerno u Lokarnu

Novi filmovi Mitića i Komljena premijerno u Lokarnu

Nagrađivani dokumentarista Boris Mitić iz Srbije predstavlja premijerno na 70. Filmskom festivalu u Lokarnu satiričan film “Slatko od Ništa” (In Praise of Nothing), u kojem je narator pank-rok veteran Igi Pop. U okviru programa “Znaci života”, premijeru će imati i kratki film Daneta KomljenaPhantasiesätze” (Fantasy Sentences).

Novi Mitićev film, koji će u Lokarnu imati svetsku premijeru, satirična je dokumentarna parabola u kojoj Ništa, umorno od toga što ga ne razumeju, beži od kuće i dolazi da nam se obrati prvi i poslednji put. Muziku za film su pisali majstori kabarea Paskal Komelad i The Tiger Lillies, saopštio je Filmski centar Srbije, koji pomogao realizaciju filma “Slatko od Ništa”.

Slatko od Ništa” nastao je i uz podršku Hrvatskog audiovizuelnog centra, Kretivne Evrope, IDFA fonda i Centra za savremenu umetnost u Ženevi. Projekat je, dok je bio u završnoj fazi, dobio u Trstu i HBO evropsku nagradu (HBO Europe Award) za najbolji dokumentarni film u nastajanju.

Slatko od Ništa” producirala je beogradska producentska kuća Dribbling Pictures, čiji je osnivač Mitić, poznat po filmovima “Pretty Dyana” i “Doviđenja, kako ste”. Partneri su Anti-Apsurd (Zagreb) i La bête (Pariz).

Igi Pop narator u filmu Slatko od Ništa

U programu “Znaci života” u Lokarnu biće premijerno prikazan i 17-minutni film Daneta KomljenaPhantasiesätze”, nastao u nemačko-danskoj produkciji.

Prvi dugometražni Komljenov film “Svi severni gradovi” imao je svetsku premijeru 2016. godine takođe u Lokarnu, u okviru programa “Znaci života” koji istražuje granice filmskog jezika, stavljajući akcenat na nove forme naracije i inovaciju u izrazu.

Phantasiesätze

U međunarodni deo zvaničnog takmičarskog programa Lepoardi sutrašnjice u Lokarnu, uvrštena su i dva kratkometražna ostvarenja mladih srpskih reditelja – “Nikog nema” rediteljke Jelene Gavrilović i “LoopMatije Gluščevića.

Film “Nikog nema” je realizovan u koprodukciji Fakulteta dramskih umetnosti i produkcijske kuće Media Plus, uz podršku FCS-a, a glumačku ekipu predvode Igor Benčina, Miodrag Dragičević, Teodora Janković i Nina Popović. Premijerno je prikazan početkom ove godine na Kustendorfu, a potom i na Martovskom festivalu u Beogradu, kao i Gluščevićev kratkidokumentarni film”Utopija”.

Gluščevićev film “Loop” imaće svetsku premijeru u Lokarnu, a realizovan je u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Glavnu ulogu u filmu tumači Jovana Gavrilović, a igraju, između ostalih, i Strahinja Blažić i Marko Janketić.

Filmski festival u Lokarnu biće održan 70. put od 2. do 12. avgusta.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav