• Search form

25.01.2014 | 11:37

Fogler otvara ArtLink Evropski muzički ciklus

Fogler otvara ArtLink Evropski muzički ciklus

Koncertom nemačkog čeliste Jana Foglera, uz klavirsku pratnju Mirjane Rajić, 25. januara u Kolarčevoj zadužbini počinje ArtLink Evropski muzički ciklus, a dvoje muzičara će narednog dana održati i dva odvojena majstorska kursa za odabrane mlade muzičare.

Reč je o novom koncertnom ciklusu sa naglašenim evropskim karakterom koji, prema navodima organizatora iz ArtLinka, ispunjava cilj predstavljanja kulturnih aspekata evropskih vrednosti široj publici kroz izvođenja nekih od najboljih evropskih muzičara i kroz blisku izvođačku saradnju sa njihovim koleginicama i kolegama iz Srbije.

Ciklus podrazumeva i snažan obrazovni aspekt koji se ostvaruje kroz seriju majstorskih kurseva koje će za mlade muzičare iz Srbije držati istaknuti muzičari iz država Evropske unije.

Na programu prvog koncerta u tom ciklusu biće dela Baha, Betovena i Šumana iz čijeg će opusa biti izvedeno i delo Andante i Varijacije op 46 za dva klavira, dva čela i hornu. U tom kvintetu pored Foglera i Mirjane Rajić, nastupiće i pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković, čelista Nemanja Stanković i Igor Lazić (horna).

Nemački čelista Jan Fogler, koji gostuje u saradnji ArtLinka i Ambasade Nemačke u Srbiji, plodan je i često sniman umetnik sa mnoštvom priznanja, koji ekskluzivno snima za Soni klasikal. Prepoznat po “sjajno artikulisanom muziciranju” - kako ga je opisala muzička kritika, Fogler je tokom karijere sarađivao sa čuvenim dirigentima poput Valerija Gergijeva, Lorina Mazela, Fabija Luisija, Dejvida Robertsona i Manfreda Honeka, ali i sa svetski poznatim orkestrima kao što su Njujorška filharmonija, Čikaški, Bostonski, Picburški, Montrealski i Sinsinati simfonisjki orkestar, Marinski pozorišni orkestar, Drezdenski državni orkestar Saksonije, Orkestar bavarskog radia, Orkestar Štutgartskog radija i Bečka simfonija.

Pasionirani recitalista i kamerni muzičar, Fogler redovno izvodi sa pijanistima Elen Grimo i Martinom Štatfeltom, kao i violinistkinjom Mirom Vang.

Dobitnik je i Evropske nagrade za kulturu 2006. godine, za doprinos koji je dao kulturnoj zajednici Nemačke.

Foglerovi snimci su nagrađivani nagradom Eho klasik, Picikato supersonik nagradom (2006, 2008, 2011 i 2013. godine), Zlatni opseg (Le Diapason d’Or) i “Šok” Sveta muzike (“Choc” de la Monde de la Musique).

Fogler danas svira na Stradivariusovom violončelu “Ex Castelbarco/Fau” (1707-1710) i na violončelu Domenika Montanjana “Ex-Hekking” iz 1721. godine.

Beogradska pijanistkinja Mirjana Rajić, koja će pružiti klavirku pratnju Fogleru na Kolarcu, već godinama gradi karijeru u Nemačkoj, nastupajući i sa muzičarima kao što su Pavel Berman, David Geringas i drugi.

*Foto: Jan Fogler (Jim Rakete)

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav