• Search form

02.02.2014 | 22:29

Žilnik i Buden uvode u prošlost

Žilnik i Buden uvode u prošlost

Filozof Boris Buden i filmski reditelj Želimir Žilnik predstaviće 3. februara u MM centru u Zagrebu knjigu “Uvod u prošlost”, koja je nastala na osnovu njihovog razgovora o kulturnoj proizvodnji u bivšoj Jugoslaviji, a objavljena je proteklog leta u izdanju kuda.org iz Novog Sada.

Sa Budenom i Žilnikom razgovaraće Petar Milat iz Multimedijalnog instituta i Branka Ćurčić iz kuda.org.

Knjiga “Uvod u prošlost” nastala je, kako je Buden naveo u predgovoru, u želji da pruži otpor autoritarnoj kanonizaciji kao bogomdanom pravu institucionalizovane kulturne prakse, sabotira projekat nacionalne baštine, ukaže na njegova imanentna protivureč, falsifikacije i manipulacije kulturnim i društvenim vrednostima, na njegovu ideološku funkciju i političku zloupotrebu.

Prema najavi Multimedijalnog instituta, “Uvod u prošlost” predstavlja “nezaobilazni dokument o iskustvu suočavanja s realnošću istorijske regresije, jalovosti kritike, lažljivosti javnosti, ispraznosti znanja, potkupljivosti umetnosti i naposletku, rasulom društva u ratu i zločinu”.

Buden i Žilnik predstavili su tu knjigu krajem novembra u Novom Sadu.

Buden je tada bio gost kuda.org i povodom izložbe “Was Ist Arkzin” u Galeriji SULUV.

Buden je napisao tekstove za knjigu “Uvod u prošlost” oslanjajući se na delove razgovora koje je vodio sa Žilnikom krajem 2009. u Novom Sadu.

Prema navodima Budena, knjiga “Uvod u prošlost” polazi od sumnje u disciplinarnu kompetentnost profesionalnih istoričara, odnosno, u današnju relevantnost njihovog predmeta, istorije same.

Knjiga je objavljena u izdavačkoj ediciji kuda.read, a moguće ju je besplatno preuzeti u elektronskoj formi (pdf) sa sajta kuda.org

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav