• Search form

04.02.2014 | 10:45

Šta nam zaista treba u životu?

Šta nam zaista treba u životu?

Festival “7 veličanstvenih” predstavlja 4. februara film “Moje stvari” čiji je reditelj i ujedno akter mladi Finac Petri Lukainen koji je dokumentovao sopstveni eksperiment radikalnog odbacivanja svega oko sebe i stvaranja potpuno novih egzistencijalnih okolnosti u kojima uspostavlja otrežnjujuću distancu u odnosu na savremeni svet.

U trenutku emotivne krize, Lukainen rešava da u duhu čuvenih antičkih filozofa napravi radikalan potez u sopstvenom životu i istraži koliko nas stvari kojima smo okruženi ispunjavaju, a koliko porobljavaju.

Preispitujući modernu kulturu i konstantno generisanje potreba ljudi u svetu koji je potpuno potonuo u konzumerizam, Lukainen postavlja pitanje da li još uvek zaista možemo da razumemo sami sebe i da prepoznamo zahtveve sopstvenog bića, emocija i misli?

Film “Moje stvari” je, prema navodima organizatora desetog festivala “7 veličanstvenih”, provokativna avantura duha i tela od trenutka slobode u potpunoj ogoljenosti, kao u metaforičnom novom rođenju, do sveta koji se oblikuje i transformiše našim postupcima.

Lukainenov film, kako je istaknuto, podjednako je inteligentna, zabavna i emotivna studija o univerzalnim i neprolaznim vrednostima, koju pritom odlikuje vrhunska fotografija, majstorski izvedena skokovita, dinamična montaža i efektno razvijena naracija.

Prema rečima selektora “7 veličanstvenih” Tue Stin Milera, Lukainen je na promišljen i vrlo zabavan način postavio pitanje koje se očigledno nameće našem materijalističkom svetu - koliko toga nam je zaista potrebno u našem svakodnevnom životu…

Rođen 1984. godine, Lukainen živi i radi u Helsinkiju, a započeo je karijeru sa 17 godina, režirajući televizijske reklame i muzičke spotove. Od tada radi kao reditelj, direktor fotografije i montažer na dokumentarnim serijalima u produkciji finske televizije YLE.

Festival evropskog dokumentarnog  filma “7 veličanstvenih” počeo je 30. januara u Sava centru potresnim ostvarenjem “Levijatan Verene Paravel i Lisijena Kastenj-Tejlora, a prikazao je filmove “Svet nije naš”, o životu u palestinskom izbegličkom logoru u Libanu i austrijski "Moja mama, moje tate i ja” o najvećoj slobodnoj komuni u Evropi od početka 70-ih do kraja 80-ih, “Kuća radijaNikole Filibera o danu života francuske nacionalne radijske kuće, te “Svakodnevna pobunabraće Riahi o pobunama protiv režima širom sveta.

Festival će biti završen 5. februara filmom “Veze verePana Nalina, francusko-indijskim filmskim spektaklom koji vodi gledaoce u kultni religijski prostor Indije - mesto gde se susreću reke Gang i Jamuna i spajaju sa nevidljivom svetom rekom Sarasvati. Svakih 12 godina na tom mestu se dešava najveće okupljanje vernika na svetu - Kumb Mela.

Festivalski sajt je www.magnificent7festival.org, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org, odnosno OVDE (pdf).

(SEEcult.org)

GMS, digitalizacija, SEEcult, Vesna Milosavljevic
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav