• Search form

09.02.2014 | 20:01

Musović u Haosu

Musović u Haosu

Izložba crteža na papiru Tafila Musovića, umetnika koji živi i radi u Holandiji od kraja 80-ih, biće otvorena 11. februara u Galeriji Haos u Beogradu, a obuhvata tridesetak radova kojima ispituje animalnu, (ne)ljudsku i božansku prirodu čoveka.

Musović u svojim crtežima, kako je navela u tekstu za katalog istoričarka umetnosti Danijela Purešević, “nadograđuje neočekivanim perspektivnim zaokretima i lomovima, stvarajući iluziju da prostor katkad prožima i prolazi kroz ljudsku figuru, što jeste svojstvo društva nadziranja i kontrole gde sve postaje transparentno”.

“Zidovi, ljudi, njihove misli, intima - prestaju da postoje, brišu se granice između javnog i privatnog, materijalnog i nematerijalnog. Ispitujuću animalnu, (ne)ljudsku i božansku prirodu čoveka, Tafil ovde sugeriše kako se u savremenom prostoru gube granice između humanog i nehumanog...”, navela je Danijela Purešević u tekstu za katalog izložbe “Crteži bez naziva”.

Musović se u Beogradu prvi put posle odlaska iz zemlje predstavio u širem obimu 2008. godine u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" i u Grafičkom kolektivu.

U Grafičkom kolektivu imao je izložbu i 2010. godine (Prošlost još nije prošla), kada je održana i promocija monografske studije "Tafil Musović, radovi na papiru", posvećena njegovom opusu od ranih radova iz 70-ih do najnovijih.

Izlagao je 2013. godine i u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, kada je predstavio seriju novih radova, postapokaliptičkih slika nazvanih “Stanje raja”.

Rođen 1950. godine u mestu Mlečane na Kosovu, diplomirao je 1974. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je završio 1979. i postdiplomske studije.

Dobitnik je nagrade FLU za najbolji crtež 1970, nagrade RTV Studio B za najbolju izložbu 1977. godine u Beogradu, te Basissstipendium - Fonds voor Beeldende kunsten (1966, 2000, 2004, 2008). Učestvovao je na velikom broju kolektivnih izložbi, a imao je i 33 samostalne izložbe od 1977. do danas.

Radovi mu se nalaze u privatnim i u muzejskim kolekcijama (Mizej savremene umetnosti u Beogradu, Zepter muzej u Beogradu, Narodni muzej u Leskovcu, Generali verzekeringsgroep, KPMG i dr.).

Musović povodom izložbe u Haosu dolazi u Beograd, a otvoriće je istoričarka umetnosti Nada Seferović.

Izložba će biti otvorena do 8. marta.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav