• Search form

16.02.2014 | 20:14

Istorija skvotiranja u Londonu

Istorija skvotiranja u Londonu

Dugogodišnja skvoterka Violeta Kelman predstaviće 18. februara u Kulturnom centru Rex u Beogradu burnu istoriju skvotiranja u Londonu, kako kroz lično, tako i kroz kolektivno iskustvo.

Skvotiranje je zaposedanje, najčešće zapuštenih, praznih prostora. Ovako zauzeti prostori - skvotovi, najčešće se koriste za stanovanje ili kao javni prostori tj. društveni centri, a neretko se njihovi sadržaji preklapaju. Nekada bezimene zgrade, skvotiranjem neretko postaju kultna mesta u kojima zaživljavaju razne inicijative.

Skvoterski pokret u Velikoj Britaniji razvio se posle Drugog svetskog rata iz pokreta za pravedniju distribuciju stanovanja, a najjači talas imao je od 1968. godine do kraja 70-ih.

Violeta Kelman će govoriti o skvotiranju kao načinu rešavanja stambenog pitanja, ali i o društvenom značaju skvotiranja kao političkog čina.

Osvrnuće se, između ostalog, i na borbu protiv kriminalizacije skvotovanja i za očuvanje skvoterskih prava, samoorganizovani servis Skvoterska pravna mreza (Squatters' Legal Network - SLN), kao i na višedecenijski Savetodavni servis za skvotere (Advisory Service for Squatters - ASS).

Izlaganje će biti na engleskom jeziku, a zbog ograničenog vremena najverovatnije neće biti obezbeđen prevod.

Gostovanje Violete Kelman deo je ciklusa “Direktno uključenje”, u okviru programa “Kafe novi društveni odnosi” u Rexu koji se odvija u formi javnog intervjua s ljudima koji su učestvovali u nekim od aktuelnih društveno-političkih previranja u regionu ili inostranstvu, ili pak sa dugogodišnjim aktivistima koji, zahvaljujući svom iskustvu, mogu sagledati promene i tendencije društvenih konteksta

Svrha “Direktnog uključenja” je saznavanje informacija, iskustava i utisaka iz prve ruke, bez deformacije koju takve teme doživljvaju nakon neizbežne informativne i ideološke obrade u masovnim medijima, bez obzira da li se vremenska distanca meri u satima ili godinama.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav