• Search form

19.03.2014 | 16:20

Finalisti nagrade OHO 2014.

Finalisti nagrade OHO 2014.

Nagradu Grupe OHO za 2014. godinu - najznačajnije priznanje za mlade umetnike u Sloveniji, mogli bi da dobiju Sanela Jahić, Špela Petrič, Ištvan Išt Huzjan i Staš Kleindienst.

Stručna komisija za dodelu te nagrade jednoglasno je odabrala četvoro kandidata na osnovu konkursa na koji je pristiglo 20 prijava, saopštio je 19. marta Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. u Ljubljani, koji dodeljuje nagradu Grupe OHO već devet godina.

Stručnu komisiju činili su kustoskinja Moderne galerije u Ljubljani Martina Vovk, istoričarka umetnosti i likovna kritičarka Janka Vukmir iz Zagreba i istoričarka umetnosti Nina Skumavc.

Finalisti nagrade Grupe OHO predstaviće se početkom maja u Centru i Galeriji P74 u Ljubljani novim i dosad neizlaganim radovima, a stručna komisija će izabrati tom prilikom dobitnika, koji će dobiti šestonedeljni rezidencijalni boravak u ISCP-u u Njujorku – jednom od vodećih neprofitnih umetničkih institucija namenjenih promociji i podršci mlađih generacija vizuelnih umetnika iz celog sveta.

Nagrada Grupe OHO deo je međunarodne mreže YVAA (Young Visual Artists Awards), koja postoji u desetak zemalja u Evropi, odnosno u većini zemalja na prostoru bivše Jugoslavije, Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Albaniji.

Nagrada je u Sloveniji nazvana prema neovangardnoj umetničkoj grupi OHO, koja je inovativnim delovanjem krajem 60-ih godina 20. veka unela u slovenačku kulturu savremene umetničke trendove, zagovarajući koncept novog čoveka i civilizacije otvorene za povezivanje, suživot, toleranciju i savremeni izraz.

Nagradu Grupe OHO za 2013. godinu dobio je Veli Silver (Velibor Barišič).

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. organizuje dodelu nagrade Grupe OHO u saradnji sa Fondacijom za civilno društvo u Njujorku i Fondom za međusobno razumevanje u Njujorku.

Glavni sponzor nagrade Grupe OHO je kompanija KD Group d.d.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav