• Search form

08.04.2014 | 22:40

Smenjen komesar ruskog paviljona u Veneciji

Smenjen komesar ruskog paviljona u Veneciji

Komesar ruskog paviljona na 14. Bijenalu arhitekture u Veneciji Grigori Revzin, iznenada je smenjen odlukom ministra kulture Vladimira Medinskog zbog kritike ruske politike prema Ukrajini.

Revzin je napisao na svom Fejsbuk profilu da je obavešten telefonom da je smenjen ličnom odlukom ministra. Dodao je da veruje da je dobio otkaz zbog kolumne koju je početkom marta pisao za Lenta.ru, jedan od najpopularnijih onlajn medija u Rusiji, koji se poslednjih nedelja i sam našao pod pritiskom vlasti.

“Do izložbe je ostalo tri meseca. Zanimljivo je šta će biti dalje”, naveo je Revzin.

Ministarstvo kulture Rusije ubrzo je, umesto Revzina, imenovalo čelnika Državnog insituta za umetnost u Sankt Peterburgu Semjona Mihajlovskog, koji ima iskustvo u organizovanju izložbi, ali nije radio na tako velikim projektima kao što je Bijenale u Veneciji.

Zamenica ministra kulture Elena Miovzorova izjavila je da će Mihajlovski zameniti Revzina zbog toga što ga veoma kreativan i novinarski posao sprečava da u potpunosti učestvuje u projektu i pripremama za Bijenale koje ulaze u punu brzinu, preneli su ruski mediji.

Revzin je istoričar, likovni i kritičar arhitekture, a prvi put je imenovan za komesara ruskog paviljona 2010. godine. Za projekat “Skolkovo”, koji je predstavio 2012. godine u Veneciji, dobio je nagradu na Bijenalu.

U kolumni za Lenta.ru izrazio je iznenađenje odlukom ruskog predsednika Vladimira Putina da se umeša u unutrašnje stvari Ukrajine.

Prema njegovom mišljenju, slanje vojske u Ukrajinu je rizik i kartaška igra. U kolumni je ocenio i da bi bilo kakav konflikt u Ukrajini ujedinio obrazovane Ruse protiv Putina.

Magazin Lenta.ru se i sam našao pod pritiskom vlasti poslednjih nedelja.

Smenjena je dugogodišnja glavna urednica Galina Timčenko, koju je zamenio Aleksej Goreslavski, bivši šef provladinog sajta Vzglyad.ru. Nakon smene Galine Timčenko, Lenta.ru je ostala bez četrdesetak članova redakcije, među kojima je oko 30 novinara i fotoreportera.

14. Bijenale arhitekture biće održano od 7. juna do 23. novembra na temu “Fundamentals” (Osnove) – prema koncepciji Rema Kolhasa (Koolhaas), dobitnika Zlatnog lava za životno delo 2012. i vlasnika još niza prestižnih nagrada, uključujući i Pricker za 2000.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav