• Search form

24.04.2014 | 23:32

Marina Abramović među 100 najuticajnijih, po Tajmu

Marina Abramović među 100 najuticajnijih, po Tajmu

Magazin “Tajm” objavio je godišnju listu 100 najuticajnijih ličnosti u svetu iz sveta politike, ekonomije, aktivizma, nauke, umetnosti i sporta, među kojima je rekordan broj žena, a među njima je i umetnica Marina Abramović.

Među sto najuticajnijih ličnosti na 11. godišnjoj listi “Tajma” najviše je umetnika (27), a zatim političara (26) i biznismena (18). Iako ih ima sa svih kontinenata, najviše “najuticajnijih” je iz Severne Amerike, a iz Evrope ih je desetoro, među kojima je i Marina Abramović, koja je rođena u Srbiji.

Među političarima su američki predsednik Barak Obama, ruski Vladimir Putin, nemačka kancelarka Angela Merkel, ali i predsednik Severne Koreje Kim Džong Un, kao i urugvajski predsednik Hoze Muhika koji važi, inače, za najskromnijeg šefa države na svetu.

Na “Tajmovoj” listi našao se i bivši saradnik NSA Edvard Snouden, koji je i jedan od najmlađih “najuticajnijih”, a odabran je zbog uticaja koji je izvršio objavljivanjem podataka o globalnom nadzoru NSA.

Po nekoliko rečenica o uticaju odabranih ličnosti napisale su druge poznate osobe, pa je tako Obama pohvalio papu Franju, a glumica Lupita Njongo britanskog reditelja i vizuelnog umetnika Stiva Mekvina, u čijem je filmu “12 godina ropstva” ostvarila jednu od glavnih uloga.

O uticaju Marine Abramović posvedočio je američki glumac Džejms Franko, ističući njen čuveni tromesečni performans “Umetnik je prisutan” u njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MoMA). Ipak, ocenio je da je Marina najsnažnija kad je najjednostavnija, kad je Marina – Marina. “Volim jednostavnu Marinu, moćnu Marinu, kada je umetnik prisutan unutar nje”, naveo je Franko.

Na ovogodišnjoj listi je 41 žena, što je novi rekord, a počasno mesto zauzela je pop zvezda Bijonse, koja je na naslovnoj strani “Tajma”.

Među najuticajnijim ženama su i filmska producentkinja Megan Elison, kineska glumica Jao Čen, bivša državna sekretarka SAD Hilari Klinton, bivša astronautkinja Ketrin Saliven, američka teniserka Serena Vilijams

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav