• Search form

08.05.2014 | 00:38

17. Bijenale studentske grafike

17. Bijenale studentske grafike

Bijenale studentske grafike Srbije biće održano 17. put od 10. do 31. maja u Domu kulture Studentski grad u Beogradu, a uz radove stotinak domaćih studenata likovnih umetnosti, predstavlja kao goste mlade grafičare sa Akademije likovnih umetnosti u Sarajevu.

Nagrađeni studenti imaće priliku da realizuju svoju prvu samostalnu izložbu do kraja godine u organizaciji DKSG-a, a to su Iva Kalšan sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i čak troje sa Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu - Jelena Savić, Marija Gavrilović i Petar Davidović.

Pohvaljeni studenti, Leonija Milisavljević (Akademija umetnosti, Novi Sad), Jovan Đuričić (Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd) i Albina Tusunović (Akademija likovnih umetnosti, Sarajevo), istakli su se “smelim ispitivanjem granica medija i već definisanim poetikama”.

        Iva Klašan - I godina master studija, Bez naziva, sitoštampa, 16x15 cm, 2014.

Žiri su činili grafičari Nikola Korać i Marija Grahovac, te Nataša Janković iz Centra za grafiku “Akademija” FLU u Beogradu.

Prvi put je ostvarena saradnja sa Grafičkom kolonijom mladih u Prolom Banji, čiji je Savet odabrao Jelenu Savić sa FILUM-a da učestvuje na ovogodišnjoj koloniji.

        Jelena Savić, IV godina, Bez naziva, akvatinta, rezervaž, 44 x 58 cm, 2014.

Kroz manifestaciju Bijelnale studentske grafike ostvaruje se jedan od glavnih ciljeva redakcije Likovnog programa DKSG-a, a to je afirmacija rada studenata i mladih umetnika koji tek stupaju na savremenu umetničku scenu i koji u svojim istraživanjima na inovativan način pristupaju mediju grafike.

Ove godine je 101 autor predstavljen sa 176 radova.

Uvid u rad nove generacije budućih umetnika, kako je naveo DKSG, omogućava formiranje jasne slike različitih pristupa i umetničkih praksi studenata sa FLU i FPU u Beogradu, Akademije umetnosti u Novom Sadu, Fakulteta umetnosti u Nišu, Fakulteta umetnosti u Zvečanu, Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu i Državnog univerziteta, Departmana umetnosti u Novom Pazaru, uz goste iz Sarajeva.

Bijenale će biti otvoreno u Velikoj galeriji i Galeriji DKSG-a do 31. maja.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav