• Search form

06.06.2014 | 12:15

Srpski paviljon na 14. Bijenalu

Srpski paviljon na 14. Bijenalu

Paviljon Srbije na 14. Bijenalu arhitekture u Veneciji, u kojem je predstavljen projekat “14-14” grupe autora, posvećen delima srpske arhitekture u periodu od jednog veka, kao i neizgrađenom Muzeju revolucije, svečano je otvoren 5. juna u Đardinima, a posetio ga je i umetnički direktor venecijanske međunarodne izložbe, slavni holandski arhitekta Rem Kolhas (Koolhaas).

Srpski paviljon svečano je otvorila ambasadorka Srbije u Italiji Ana Hrustanović, a publici su se obratili i komesar izložbe prof. Ivan Rašković, koji je govorio o modernizmu u arhitekturi u Srbije, te Marko Salapura u ime autorskog tima, koji čine i Zlatko Nikolić, Aleksandar Hrib, Igor Sladovlјev i Jelena Radonjić, kao i saradnjici Srđan Keča i Andera Palašti.

Salapura je zahvalio na poverenju koje im je ukazano izborom projekta “14-14, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije koje je organizaciju izložbe u srpskom paviljonu prepustilo Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

“Danas je bio velik i naporan dan koji je rezultat intenzivnog rada proteklih pola godine. Ceo tim je zadovolјan postavkom izložbe. Ovo su prvi dani izložbe i posećenost je velika, što nas veoma raduje. Ove godine Bijenale traje duže nego inače, što znači da će izložba trajati polovinu godine. Naša namera je da izložba dobije svoj nastavak i van Venecije na čemu će tim raditi u narednom periodu”, istakao je Salapura.

Asocirajući nazivom “14-14” na protok vremena od 1914. do 2014. godine, izložba u srpskom paviljonu, čije je postavljanje počelo sredinom maja, sadrži višeznačni odgovor na postavljenu Kolhasovu temu “Fundamentals” (Osnove) i u značenjskom, i u formalnom smislu.

Unutrašnji deo izložbenog prostora, ispunjen dnevnim svetlom, čini okvir od stotinu značajnih arhitektonskih projekata nastalih od 1914. do 2014. godine, dok se okolni prostor bavi projektom nikada izgrađenog Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije, čiji je autor hrvatski arhitekta Vjenceslav Rihter.

Zdanje Muzeja revolucije, koje je planirano na Novom Beogradu, nikada nije sagrađeno, osim podrumskog dela, a njegova sudbina, vezana za mesto i vreme, pruža opiplјiv kontekst za razumevanje murala u centralnoj sobi pavilјona.

Postavljanje izložbe podrazumevalo je i 7,5 metara visok zid koji formira centralni prostor i deli pavilјon na dve konceptualne celine posvećene arhitektonskim radovima u proteklih sto godina i Muzeju revolucije.

Izložbu “14-14” posetile su, osim Rema Kolhasa, i hrvatske arhitekte Vinko Penezić i Krešimir Rogina, a na otvaranju su bili i mnogobrojni domaći arhitekti, među kojima i akademik prof. Brana Mitrović, prof. Mihajlo Timotijević, dr Igor Marić, Goran Vojvodić i prof. Lala Nikolić, koji je istakao da je “izložba monumentalna”.

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su i generalni konzul Srbije u Trstu Dragan Kićanović i predstavnica Ministarstva kulture i informisanja Jagoda Stamenković.

Na 14. Bijenalu arhitekture, koje je Kolhas osmislio na temu “Fundamentals”, predstaviće se 66 zemalјa.

Organizatori su snimili i poseban video prikaz o izložbi u srpskom paviljonu, uz razgovor sa autorima.

Tema 14. Bijenala fokusirana je na istoriju - na neizbežne elemente svekolike arhitekture koje koristi svaki arhitekta, svuda i u svako vreme (vrata, pod, plafon, itd.), kao i na evoluciju nacionalnih arhitektura u poslednjih sto godina.

Kako je naveo Kolhas u obrazloženju teme, 14. Bijenale biće izložba o arhitekturi, a ne o arhitektama.

Kroz tri komplementarne manifestacije - koje će biti održane u Centralnom paviljonu, u Arsenalu, i u nacionalnim paviljonima – Bijenale će doneti novo razumevanje bogatstva osnovnog arhitektonskog repertoara, danas očigledno iscrpljenog.

Zemlјe učesnici pozvane su da “svaka na svoj način odgovore na problem brisanja nacionalnih obeležja u arhitekturi u korist prihvatanja jednog univerzalnog modernog jezika”.

Zvanično otvaranje 14. Bijenala arhitekture za publiku je 7. juna, kada će svečano biti uručene i nagrade.

Zlatnog lava za životno delo dobila je Filis Lamber (Phyllis Lambert) iz Kanade, koja nije arhitekta, ali je filantropstvom i podrškom brojnim projektima, među kojima je najpoznatija Segram zgrada u Njujorku. Kako je istaknuto u obrazloženju, njen doprinos arhitekturi je ogroman. “Arhitekte prave arhitekturu, Filis Lamber pravi arhitekte”, istaknuto je u obrazloženju odluke o dodeli Zlatnog lava.

Bijenale arhitekture trajaće ove godine šest meseci – umesto ranijih tri, pa će biti moguće obići do 23. novembra.

Sajt Bijenala arhitekture je www.labiennale.org/en/architecture

*Foto: Relja Ivanić

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav