• Search form

10.09.2014 | 13:23

17. Festival slovenačkog filma

17. Festival slovenačkog filma

Festival slovenačkog filma u Portorožu predstavlja od 10. do 14. septembra oko 90 ostvarenja, uz muzički program, izložbe, radionice, razgovore sa autorima i, kao novitet, selekciju besplatnih projekcija.

Za svečano otvaranje 17. FSF-a odabrana su tri filma – posebna projekcija “Nasvidenje Piran!Kristine Ravnikar, koju prati i izložba, te dva naslova iz takmičarskih programa – kratkometražni “VašhavaSaše Podgoršeka i celovečernji “Pot v rajBlaža Završnika.

FSF će prikazati ukupno 89 filmova,od kojih su u takmičarskom programu celovečernjeg igranog filma “Avtošola” (Autoškola), “Drevo” (Drvo), “Inferno” i “Put u raj”.

Kao koprodukcijski celovečernji film biće prikazan debitantski film “VarvariIvana Ikića iz Srbije.

Program celovečernjih dokumentarnih filmova nudi ostvarenja “Boj za” (Borba za), “Kaj pa Mojca?” (Šta o Mojci?), kao i koprodukciju “Ples z Marijo” (Ples sa Marijom).

Biće prikazane i selekcije srednjemetražnog dokumentarnog, eksperimentalnog filma i animiranog filma, kao i selekcije kratkometražnih filmova (igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih), te studentskog (igranog, dokumentarnog i animiranog) filma.

Povodom 17. FSF-a, direktor Slovenačkog filmskog centra Jožko Rutar naveo je da je prošlogodišnja festivalska i distribucijska sezona bila gotovo optimalna, budući da je u domaćim bioskopima bilo šest filmova, a broj gledalaca je dostigao rekord za poslednjih deset godina. Rutar je u festivalskom katalogu istakao i uspeh slovenačke kinematografije na međunarodnim festivalima, posebno dugometražnog filma

Razredni sovražnikRoka Bička i kratkog animiranog filma “BolesSpele Čadež. Za dalji uspeh, kako je naveo, potrebno je unaprediti razvoj scenarija i uložiti u obrazovanje scenarista, povećati broj sposobnih producenata i kreativno ulaganje u produkciju autorskog dokumentarnog filma koji u svetu postaje sve gledaniji. S obzirom da je za sve promene neophodan dijalog sa Ministarstvom kulture, SFC-u je, kako je naveo, potrebna veća nezavisnost, fleksibilnost i poverenje.

Prema njegovim rečima, neke promene predviđene predlogom novog zakona o kinematografiji su suštinske i poželjne. Naglasio je i da SFC ne bi smeo, kao institucija, da zavisi od svake promene vlasti, ističući da je sadašnji zakon koji uređuje delatnost tog fonda uspeo da tome stane na kraj, posle višegodišnje agonije.

Organizatori 17. FSF-a pohvalili su se i novostima u lokalnoj saradnji, koju su na najavnoj konferenciji za novinare istakli župan Pirana Peter Bossman, direktor Avditorija Portorož Marko Česnik i direktor FSF-a Igor Prassel, izražavajući zadovoljstvo što se festival time “razvija i raste”.

Pored idejne podrške FSF-u, opština Piran je ove godine i pokrovitelj nagrade za najbolji film prema izboru publike, a Avditorij Portorož, uz digitalizaciju bioskopske dvorane, postao je koproducent 17. FSF-a.

Ovogodišnja dobitnica nagrade "Metod Badjura" za životno delo je Hanna Preuss, a to priznanje joj je dodeljeno za svestrano filmsko stvaralaštvo – kao režiserke zvuka, kompozitorke, tonskog majstora, medijske umetnice… koja je izuzetno zadužila slovenačku kinematografiju.

U okviru pratećeg muzičkog programa, nastupiće Fake Orchestra, Repetitor iz Srbije i Katalena.

Festivalski sajt je www.fsf.si, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav