• Search form

03.11.2014 | 16:43

Nagrade 18. Videomedeje

Nagrade 18. Videomedeje

Nagrada Sfinga za najbolji video rad na 18. Međunarodnom video festivalu Videomedeja u Novom Sadu dobio je francuski autor Žan-Gabrijel Perio za video rad “The day has conquered the night” koji, prema mišljenju žirija, pomera granice između jave i sna.

“Film mami gledaoca u intiman prostor intervjuisanih osoba, na monumentalan način”, navedeno je u obrazloženju žirija 18. Videomedeje, održane od 31. oktobra do 2. novembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Nagradu “Bogdanka Poznanović” za najbolju medijsku instalaciju dobili su umetnici Bogumil Misal i Jakub Leh iz Poljske za performans “Deconstructing identity paradigm”, koji je žiri opisao kao dobro konstruisani audio-vizuelni kolaž kojim su autori, u interakciji na bini, stvorili sažet i oštar rad digitalnog doba.

Nagrada “Lunartis” za najbolji diplomski film dodeljena je Džeronimu Kuevendi iz Argentine za film “To face wild animals”.

“Kombinujući jaku priču i minimalne vizuelne efekte, ovaj film je neuobičajeno interesantan”, naveo je u obrazloženju žiri, ističući da je Kuevendijev rad dokazao staro pravilo da je za odličan film najvažnija dobra priča.

Internacionalni žiri činili su Goran Gocić iz Srbije, Goran Škofić iz Hrvatske i Mikko Mällinen iz Finske.

Nagrada publike, koja je glasala za filmove u selekciji “Lunartis” dodeljena je filmu “Ana, Patrick & Nicolas”, čiji je autor Bongani Vinsent iz Južne Afrike.

Pohvale 18. Videomedeje dobili su Douvi Dijkstr iz Holandije, iz selekcije video radova, i Nikolas Provost iz Belgije iz selekcije medijskih instalacija.

Žiri je naveo da je Dijkstr u filmu “Removable” stvorio novi, imaginativni prostor i time uputio oštru kritiku savremenom društvu. Provost u radu “The dark galleries” pruža “duhoviti, intrigantski prikaz o slikama, koje su razlog naše posete galerijama”, naveo je žiri, ističući da autor preciznim izborom nemontiranih snimaka stvara interakciju prostora kroz priče na upečatljiv način.

U okviru takmičarskog programa, 18. Videomedeja predstavila je 41 video rad, 11 medijskih instalacija i 10 diplomskih filmova.

Urednici programa Ivana Sremčević Matijević, Aleksandar Davić i Dragan Živančević odabrali su radove među više od 900 prijavljenih iz više od 50 zemalja.

Festival je realizovan u produkciji Udruženja za video umetnost Videomedeja, a podržali su ga Gradska uprava za kulturu Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav