• Search form

06.11.2014 | 22:33

Atrakcije 20. FAF-a

Atrakcije 20. FAF-a

Festival autorskog filma prikazaće u glavnom programu jubilarnog, 20. izdanja, koje će biti održano od 26. novembra do 3. decembra u Beogradu, 21 ostvarenje, uključujući pobednike svetskih filmskih festivala, nova dela reditelja koje publika voli i odlično poznaje, kao i zanimljive naslove koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu.

Među filmovima u glavnom programu 20. FAF-a najavljeni su “Čuda” italijanske rediteljke Aliće Rorvaher, dobitnik Gran pri žirija u Kanu, zatim kanski pobednik “Zimski san” turskog reditelja Nurija Bilge Džejlana, te pobednik Berlinala “Crni ugalj tanak led” kineskog reditelja Diao Jinana, kao i dobitnik Zlatnog lava u Veneciji "Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju" Roja Andersona.

Najavljeni su i nagrađivani filmovi iz Kana “Party Girl” (Zlatna kamera), “LevijatanAndreja Zvjaginceva (nagrada za scenario), “Zbogom jeziku 3DŽan-Lika Godara (nagrada žirija) i novi film Gzavijea Dolana Mamica”, koji je ove godine podelio nagradu žirija u Kanu sa kultnim Godarom. "U svom prvom filmu želeo sam da ubijem svoju majku“, a u "poslednjem filmu tražim njenu osvetu", rekao je Dolan. Vešto snimljen i estetski šokantan, film "Mamica" poseduje istu energiju kao prethodni Dolanovi filmovi, ali kanalisanu tako da izazove veći efekat nego ikada.

     Zimski san

Organizatori 20. FAF-a najavili su 11 gostiju iz raznih delova sveta, među kojima su i nagrađivana nemačka glumica i scenaristkinja Ana Brugerman i američki reditelj Kater Hodjern, nagrađen u Sandensu za ostvarenje “Ribari bez mrežaza najbolju režiju. Film je nastao na osnovu istoimenog kratkometražnog rediteljevog projekta, takođe nagrađenog u Sandensu, a sniman je u Istočnoj Arfici sa somalijskim naturščicima. Debitant kada je u pitanju dugometražni film, Hodjern kombinuje visokoprofilni triler sa intimnim, slojevitim kvalitetima umetničkog filma, upoznajući publiku sa piratima kao ljudima, humanizujući ih kroz prikaz njihovih moralnih dilema i razorne unutrašnje borbe.

     Ribari bez mreža

Publika FAF-a biće u prilici da uživa i u nekoliko pratećih programa – “Bande a Part” i “Off Holywood” u Dvorani Kulturnog centra Beograda, kao i u retrospektivi nemačkog producenta Karla Baumgartnera u Jugoslovenskoj kinoteci, te u posebnom programu filmova finskog reditelja Akija Kaurismakija.

     Levijatan

U Parobrodu će biti prikazano šest muzičkih dokumentaraca, među kojima je i film “20.000 dana na Zemlji” o Niku Kejvu, kojim počinje deseta Slobodna zona, te biografski film o južnoafričkoj pevačici i velikom borcu protiv aparthejda Mirijam Makebi Mama AfrikaMike Kaurismakija.

Glavna sala festivala i ove godine biće Dom omladine Beograda, a program će biti održan i u Dvorani KCB-a, Jugoslovenskoj kinoteci i njenom Muzeju, te u bioskopu “Fontana”, Parobrodu i Domu kulture “Studentski grad”.


     Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju

Ostvarenja koja će biti prikazana na 20. FAF-u drugačija su od većine filmova sa redovnog bioskopskog reperotoara - ne teže pukoj zabavi, već traganju za dubljom, istinitijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka.

Prošle godine, na 19. FAF-u, Gran pri “Aleksandar Saša Petrović” osvojio je pobednički film Berlinala “Pozicija deteta” rumunskog reditelja Kalina Petera Necera. Necer je bio specijalni gost na zatvaranju 19. FAF-a, na poziv svog kolege i predsednika festivalskog Saveta Srdana Golubovića. FAF je bio i u znaku Italije, s obzirom da ga je otvorio italijanski reditelj Đanfranko Rozi, pobednik 70. Mostre dokumentarcem “Sveti GRA” o životu duž autoputa koji okružuje Rim.

FAF godišnje poseti više od 20.000 gledalaca.

Organizatori su najavili da će uskoro objaviti celokupan program na festivalskom sajtu faf.rs.

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Fragmenti, Cikago, 1985.
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav