• Search form

31.08.2018 | 13:33

Članovi NBS mogu privremeno koristiti usluge drugih biblioteka

Članovi NBS mogu privremeno koristiti usluge drugih biblioteka

Članovi Narodne biblioteke Srbije (NBS), koja je zatvorena do daljeg zbog istrage o pogibiji dva radnika za održavanje sistema protivpožarne zaštite, mogu koristiti bez naknade čitaonice i fondove Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”, Biblioteke grada Beograda i Arhiva Jugoslavije dok NBS ne počne ponovo da radi.

Tri ustanove kulture prihvatile su inicijativu Ministarstva kulture i informisanja da članovi NBS mogu koristiti njihove usluge dok ta nacionalna ustanova ne počne da radi.

Time će građanima i studentima biti dostupna adekvatna zamena za usluge koje su koristili u nacionalnoj biblioteci, saopštilo je 31. avgusta Ministarstvo kulture i informisanja i izrazilo nadu da će NBS u što skorijem roku nastaviti redovno poslovanje.

Biblioteka grada Beograda saopstila je da članovi NBS mogu da koriste čitaonice u svim objektima njene mreže, kao i građu iz fondova, ali samo u čitaonicama.

Kako je 30. avgusta rečeno u Ministarstvu kulture, protivpožarni sistem u NBS funkcionisao je do časa tragedije u skladu sa propisima i formalno nije bilo propusta u njihovom održavanju, a šta je uzrok nesreće biće poznato po okončanju istrage. NBS neće raditi dok to nadležni ne odobre, iako su najnovija toksikološka ispitivanja pokazala da u vazduhu nema opasnosti od ugljen-dioksida.

“Osim stanja vazduha, mora se utvrditi i stanje sistema zaštite nakon akcidenta. Ne možemo da se bavimo prognozama. Istraga je složen proces… Pretpostavljam da se radi o nedeljama, a ne o mesecima”, rekao je ministar Vladan Vukosavljević.

Napominjući da dugogodišnji problem nedostatka prostora u depou NBS ne bi trebalo mešati sa tragičnim događajem, Vukosavljević je rekao da su neprihvatljive bilo kakve pretpostavke o razlozima tragičnog događaja dok se ne završi istraga, te da su napisi u pojedinim medijima o tome kako je došlo do tragedije spekulativne prirode.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav