• Search form

04.11.2014 | 16:46

Belgrade(r) na Cetinju

Belgrade(r) na Cetinju

Izložba beogradskog umetnika Gorana Micevskog “Belgrade(r)” biće otvorena 5. novembra u galeriji Atelje Dado na Cetinju, a predstavlja dugoročan rad u procesu koji je prvenstveno posvećen fenomenologiji specifičnog urbanog prostora Beograda, čija dinamika pokreće niz neočekivanih intervencija i situacija.

Iako slike odražavaju sveukupnu društveno-političku situaciju ekonomski kolonizovanog, post-socijalističkog ambijenta utelovljenog u gradu Beogradu, njegov pristup ostaje jasno lokalizovan i intiman.

“Nakon raspada Jugoslavije, Beograd je sveden na glavni grad Srbije, što je dovelo do drastične transformacije gradskog pejzaža. Umetnik, stoga, pretežno istražuje marginalizovane urbane predele koji su tipično obeleženi gadnom ekonomskom i političkom tranzicijom. Zajednički imenitelj te serije radova jeste Beograd kao jedinstveno geografsko i duhovno mesto koje neizbežno utiče na svakodnevni život stanovništva. Međutim, uzalud ćete pokušavati tragati za prepoznatljivim urbanim mestima i obeležjima; ono što povezuje sve ove radove jeste posebna vrsta ludila i izdržljivosti koju ovaj grad utelovljuje. Uprkos svom potencijalnom topografskom kvalitetu, fotografije zadržavaju višestruka lica dok se posmatraču konstantno nameće pitanje da li su slike slučajni dokumenti ili, pak, smišljeno konstruisane fotografije”, naveo je u tekstu koji prati radove iz serije “Belgrade(r)” istoričar umetnosti Miha Colner iz Ljubljane.

      Jama

Micevski (1977) je završio Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek fotografija. Ključne odrednice za njegovu fotografsku praksu su odanost analognoj tehnici, konstantna promišljanja samog medija, kao i istraživanje odnosa fotografije i konteksta kojima se tematski bavi (umetnost, društvo, svakodnevno).

Izlagao je na više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Micevski je dobitnik nagrada na festivalima Media Forum u okviru Moskovskog filmskog festivala, kao i nagrade na festivalu Alternative Film/Video u Beogradu.

Izložba će biti otvorena u Ateljeu Dado do 25. novembra.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav