• Search form

28.05.2014 | 13:10

Evropski projekti u Baču

Evropski projekti u Baču

Ambasadori zemalja članica Evropske unije, šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Davenport, ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac i pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Vojvodine Slaviša Grujić posetiće 29. maja opštinu Bač, gde će razgovarati sa lokalnim rukovodstvom i obići više projekata u oblasti kulture koje finansira EU.

Visoka delegacija razgovaraće najpre sa predsednikom opštne Draganom Staševićem i saradnicima u zgradi Skupštine Opštine Bač, najavilo je Ministarstvo kulture.

Potom će posetiti Franjevački samostan koji je deo projekta zaštite evropske kulturne baštine i formiranja muzejskog kompleksa u Baču i okolini. Stručnjaci angažovani na projektu u tom samostanu predstaviće celokupan projekat čija je realizacija u toku.

Prema tom projektu, za koji je namenjeno 890.000 evra sredstava EU, trebalo bi da se proširi namena Franjevačkog samostana u obrazovne, kulturne i turističke svrhe, u cilju promovisanja međukulturnog i međureligijskog dijaloga.

Predviđen je i obilazak tvrđave u Baču na kojoj se izvode konzervatorski radovi, kao deo projekta "HEROMAT" koji finansira EU.

Poseta se završava u manastiru Bođani predstavljanjem rezultata pilot projekta kojim je, u saradnji sa Ministarstvom kulture Italije, obnovljen deo fresknog slikarstva, a plan manastira je da obnovi rad muzeja posvećenog Hristoforu Žefaroviću.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav