• Search form

12.03.2015 | 15:33

Glava, portret, maska i mediji

Glava, portret, maska i mediji

Izložba crteža i skulptura Zorana Kuzmanovića “Četiri dimenzije glave” u novobeogradskoj Blok galeriji zamišljena je vizuelni dijalog glave, portreta, maske kroz različite materijale i medija.

Izložba obuhvata devet crteža i skulptura.

Tematika glave koju Kuzmanović već duže vreme obrađuje nadograđena je, učitana i formirana iz ličnog iskustva i odnosa prema mikro lokalitetu koji se u njegovom dvorištu otvorio sa ostacima iz ranohrišćanskog, rimskog i vinčanskog perioda. Arheološki ostaci sa ljudskim skeletima iz tih perioda bili su tematsko polazište za novu - četvrtu (vremensku, spiritualnu) dimenziju glave - onu koju je Kuzmanović do sada obrađivao.

Pored precizno obrađene likovne problematike, materijal, proces, prostor i forma skulpture prenaglašenih dimenzija, tretirana je kroz plastiku kostiju lobanje, ostavljajući utisak monumentalnog i vanvremenskog.

Rođen 1967. godine u Smederevu, Kuzmanović je diplomirao 1993. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Nikole Jankovića. Završio je magistarske studije 2002, a doktorirao je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu 2014.

Rukovodilac je “Umetničke radionice Kuzman”. Izlagao je na velikom broju kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a samostalno u Beogradu, Smederevu, Pirotu, Sopotu i u Nemačkoj.

Realizovao je više skulptura u javnom prostoru (Spomen obeležje žrtvama NATO bombardovanja, Smederevo (plavi mermer), 2000; skulpture u bazama jarbola ispred Savezne skupštine, Beograd, 2002; reljef dvoglavog orla na zabatu zgrade Okružnog suda u Smederevu, 2005; skulptura Čovek na kraju drugog milenijuma u Istorijskom muzeju Jugoslavije u Beogradu, skulptura Figura od lanaca u Muzeju Macura/ Autoportret u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu/Autoportret GSU Smederevo).

Zaposlen je kao umetnički saradnik na FLU u Beogradu.

Izložba u Blok galeriji biće otvorena od 13. do 25. marta

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav