• Search form

19.12.2018 | 21:32

Kȏd

Kȏd

Slikarsko-grafička sekcija Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) predstavlja na svojoj tradicionalnoj godišnjoj izložbi, koja će 24. decembra biti otvorena u Parobrodu, više od 60 radova objedinjenih temom “Kȏd”.

Kȏd - bilo kao genetička poruka, skup slovnih znakova, sistem komunikacije, otisak prsta ili tajna šifra stvaraoca, kȏd ponašanja ili odevanja, moralni kȏd, softverski kȏd ili bar-kȏd, predstavlja problemsku osnovu većine radova na izložbi - slika, grafika, fotografija, skulpture, tipografija, ali i radova u enterijeru.

Da umetnost mora da ima veze sa realnošću, sa političkom i ekonomskom situacijom, jer je to čini aktuelnom, potvrđuju i pojedini angažovani radovi na izložbu u kojima se autori, ponegde čak i uz elemente dramskog sukoba, bave različitim kodovima kroz prizmu socijalnih, političkih, istorijskih, polnih, verskih, etničkih i drugih određenja, često pokrećući pitanje reartikulacije odnosa pojedinca prema ostatku sveta i ustanovljenih dogmi, navela je u tekstu u katalogu istoričarka umetnosti Jelena Balević.

“Pisana reč kao nasumična zabeleška, skup slovnih znakova ili čitavo jedno pismo, kriptogrami, kodeksi, kodovi odevanja, ponašanja, moralni kodovi, softverski kodovi, otisci prstiju i na kraju njegovo konzumerističko visočanstvo bar-kod, sa svojom apstraktnom, višeznačnom linijskom formom, samo su deo problemski istovrsnog, formalno i stilski heterogenog opusa pitanja na koje su umetnici pokušali da daju odgovor. Kako je postojanje svakog ljudskog bića ponaosob u ovovremenom civilizovanom društvu pod dominacijom kapitalističkog sistema, dato i eksplicitno evidentirano u vidu svojevrsnog koda, da li je sledstveno tome i ljudska duša na putu svojevrsne tranzicije u neku novu ‘univerzalniju’ kodiranu formaciju ili je zbog svoje apstraktne i nepragmatične prirode jednostavno arhivirana u nekoj od baza nepreglednih nizova kombinacija slova i brojeva, zaboravljenim evidencijama podataka i prašnjavim dosijeima, ostaje nekim budućim teoretičarima, filozofima i umetnicima da odgovore”, navela je Jelena Balević.

Bojana Trivić

Viki Virijević

Jasna Dramićanin

Slikarsko-grafička sekcija ULUPUDS-a sa oko 450 aktivnih članova, kao jedna od najstarijih sekcija tog udruženja koje datira još od 1953. godine, okuplja akademske umetnike koji se ne bave samo primenjenim slikarstvom i grafikom, već i ilustracijom, karikaturom, stripom, konzervacijom i restauracijom. Sekcija na godišnjem nivou, pored tradicionalne godišnje izložbe, organizuje još dve velike kolektivne izložbe, a publika ih takođe može videti ovih dana.

Izložba “Mali format”, koja je gostovala ove godine u osam gradova (Velika Plana, Stara Pazova, Paraćin, Jagodina, Čačak, Ivanjica, Aleksinac, Kruševac), otvorena je do 22. decembra u Galeriji “Singidunum” u Beogradu. U galeriji Studentskog kulturnog centra do kraja decembra otvorena je izložba “Tradicionalno – moderno”, još jedna velika kolektivna prezentacija Slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a.

Izložba “Kȏd” biće otvorena do 15. januara 2019. godine.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav