• Search form

16.09.2015 | 19:26

FRKA

FRKA

Festival romske kulture i aktivizma (FRKA) biće održan prvi put 25. septembra u Mikser hausu, a obuhvata tribine, izložbu i koncerte.

Publici će biti predstavljena brojna ostvarenja romskih umetnika, a na tribinama, posvećenim različitim temama u vezi sa aktuelnim pitanjima položaja Roma, gostovaće stručnjaci iz zemlje i inostranstva, najavili su organizatori.

FRKA počinje otvaranjem izložbe “Romi i umetnostIvana Prede, nakon čega sledi debata “Evropa, Balkan i Romi”, uz učešće predstavnika stranih ambasada u Beogradu.

Mladi lideri za pROMene, grupa aktivista za zaštitu ljudskih prava iz Valjeva, Kule, Niša, Beograda, Bujanovca, Lebana i Bele Palanke, predstaviće rezultate istraživanja iz nekoliko gradova o položaju romske nacionalne manjine. Reč je o studentima Fakulteta političkih nauka, Pravnog, Filozofskog, Filološkog i Učiteljskog fakulteta, koji su aktivni u organizacijama koje se bave ljudskim pravima.

Publici će biti prikazan i dokumentarni film o Šabanu Bajramoviću u produkciji Media & reform centra iz Niša, koji će pratiti diskusija na temu “Romi u javnom/medijskom prostoru”.

U okviru tribinskog programa biće reči i o Romkinjama između tradicije i emancipacije.

Za večernje sate planiran je muzički program u kojem će nastupiti bend Crne mambe (Niš), zatim Gipsy Mafia (Zrenjanin) i GRUBB (Zemun).

Organizatori su Civil Rights Defenders, Romski kulturni centar i Centar za proizvodnju znanja i veština.

Ulaz na sve programe je besplatan.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav