• Search form

10.09.2015 | 12:09

Basnopisci i srednjoškolci

Basnopisci i srednjoškolci

Zadužbina „Dositej Obradović“ već godinama proglašava  tokom letnjeg raspusta najbolja ostvarenja prispela na dva redovna konkursa - literarni “Iduć' uči, u vekove gleda” i literarno-likovni “Radionice basnopisaca".

Na 11. literarni konkurs za učenike srednjih škola “Iduć' uči, u vekove gleda” ove godine pristiglo je 107 radova iz svih krajeva Srbije, kao i iz Banjaluke i Doboja iz Republike Srpske, a dobitnik prve nagrade je Aleksej Onjin iz Ekonomsko–trgovinske škole u Bečeju, nagrađen za rad “Izbor iz Dositejevih fejsbuk putničkih beležaka”. Drugu nagradu osvojio je Ilija Ivanović, učenik prvog razreda Gimnazije u Paraćinu za rad “Jezik ima svoju cenu, od polze koju uzrokuje. A koji može više polzovati nego opšti celoga naroda jezik?” (Dositej), a treću Miljan Stošić, učenik trećeg razreda Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” za rad “Iduć' uči, u vekove gleda”.

Pohvaljeno je pet radova - Marka Romića iz Gimnazije Banjaluka, učenice trećeg razreda Valjevske gimnazije Andrijane Kovačević, učenika trećeg razreda Škole za učenike oštećenog vida “Veljko Ramadanović” u Beogradu Igora Rakovića, učenice četvrtog razreda Zemunske gimnazije Sandre Maksimović, kao i njene školske drugarice Kristine Stevanović.

U Zadužbini Dositeja Obradovića nagrađene učenike i njihove profesore pozdravio je prof. dr Slobodan Ž. Marković, predsednik tročlanog žirija (u kojem su bili i književnica Marija Bišof i prof. dr Zorica Nestorović). Nagrađene radove čitala je glumica Rada Đuričin, koja je kazivala i odlomke iz monodrame “Oporuke Desanke Maksimović”, nastale prema knjizi pesama Dragomira Brajkovića.

Gosti Zadužbine obišli su spomenik Dositeju Obradoviću u Studentskom parku i spomen tablu koja se nalazi na mestu nekadašnje zgrade Tekije Hadži Šeiha Muhameda u kojoj je za vreme Prvog srpskog ustanka zasedao Praviteljstvujušči sovjet – u kojoj je Dositej živeo i umro. Takođe su posetili Muzej Vuka i Dositeja, kao i Dositejev grob u porti beogradske Saborne crkve.

Na dvodelni literarno-likovni konkurs “Radionice basnopisaca", u okviru kojeg su dodeljene nagrade u šest kategorija, odazvalo se čak više od 600 učenika trećeg i četvrtog razreda iz 96 osnovnih škola širom Srbije. Đaci su pisali i crtali svoje basne, te ilustrovali basne čuvenih basnopisaca, služeći se različitim tehnikama.

Učenici su stvarali basne individualno, u malim timovima ili u većim grupama, i na taj način učinili da nova napisana ili oslikana basna postane malo umetničko delo. U vremenu interneta, socijalnih mreža i virtuelnog druženja, koji sve više zamenjuje stvarni život, kontakt sa životnim istinama i vrednostima sadržanim u basnama omogućuje da se deca vrate izvornoj dečjoj igri, pričama, bojama, crtanju, slikanju i mašti koja sve više gubi bitku sa novim tehnologijama i sadržajima.

Posebna zahvalnost za tako veliki odziv učenika i škola pripada, kako je naveo žiri, pre svega učiteljima i nastavnicima koji su motivisali decu da pišu i slikaju basne, usmeravaju ih u traganju za najboljim rešenjima i zajedno sa đacima brižljivo neguju poruke velikog prosvetitelja Dositeja Obradovića.

U žiriju su bili književnici Slobodan Stanišić (predsednik) i Marija Bišof, predsednik udruženja Prijatelji dece Opštine Novi Beograd Suzana Ponjavić i slikari Predrag Todorović i Ivana Ponjavić.

Odlukom žirija, dobitnica prva nagrade za najbolji likovni rad „Mačka i miš“ je Maša Perepeliuc, a u kategoriji najbolji literarni rad prva nagrada za pesmu „Gavran i lisica“ dodeljena je Antoniji Nastić, učenicama trećeg razreda OŠ „Mladost“ u Novom Beogradu. Prvu nagradu u kategoriji najbolji tekst i ilustracija za „Basnu o kraljici mrava“ dobila je Dušica Stojanović, učenica trećeg razreda OŠ „Sveti Sava“ u Pančevu. Najbolja kolekcija radova stigla je iz Odeljenja trećeg razreda OŠ „Branko Ćopić“ u Lukićevu, za strip je nagrađena Helena Malić, učenica trećeg razreda OŠ „Sveti Sava“ u Pančevu, a za originalnost rada „Pas i medved“  nagrađena je Nikolina Ivanović, učenica trećeg razreda OŠ „Ivo Andrić“ iz Niša. U prve tri kategorije dodeljno je više drugih i trećih nagrada, kao i pohvala.

Nagrade su uručene đacima u Beo Zoo vrtu, uz nastup glumaca Pozorišta “Cvrčak”.

Dimitrije Stefanović

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav