• Search form

20.09.2024 | 02:14

Serđo i Pjetro Kastelito gosti Italijansko-srpskog festivala

Serđo i Pjetro Kastelito gosti Italijansko-srpskog festivala

Italijansko-srpski filmski festival svečano je otvoren 19. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci projekcijom filma "Dante" (2022) Pupija Avatija, u prisustvu poznatog glumca i reditelja Serđa Kastelita, koga je publika pozdravila dugim aplauzom.

Ambasador Italije Luka Gori poželeo je dobrodošlicu publici u kratkom govoru na srpskom jeziku, ističući da je film umetnost koja spaja Italiju i Srbiju.

"Veliko mi je zadovoljstvo što otvaramo novo izdanje ovog festivala. Prošle nedelje smo ovde u Kinoteci otvorili retrospektivu posvećenu stogodišnjici rođenja Marčela Mastrojanija. Ovom prilikom posebno pozdravljam prijatelje koji su došli iz Italije Serđa i Pjetra Kastelita", rekao je Gori i poželeo publici da uživa u programu devetog izdanja Italijanskog srpskog festivala.

Zamenica direktora Jugoslovenske kinoteke Ksenija Zelenović zahvalila je direktorki festivala Gabrijeli Karluči na tome što "svake godine donese nove filmove savremene italijanske produkcije i oni tako postaju dostupni srpskoj publici". Takođe, dovodi zanimljive goste, istakla je Ksenija Zelenović i dodala da je čast što su ovoga puta gosti istaknuti reditelji i glumci Serđo i Pjetro Kastelito.

Gabrijela Karluči je ocenila da se Italijansko-srpski festival uspešno razvija, ističući da i angažman partnera u Srbiji pomaže da dobije na kvalitetu, pa je tako ovog puta mogla da donese filmove koji su prošle godine prikazani na otvaranju i na zatvaranju Festivala u Veneciji.

Što se tiče filma "Dante", primetila je da danas ceo svet zna za pesnika Dantea Aligijerija, koji u svoje vreme, međutim, nije bio prihvaćen u italijanskom društvu. Kasnije mu je priznanje odao čuveni pisac Bokačo, koga igra jedan od najboljih italijanskih glumaca Serđo Kastelito.

Pozdravljen velikim aplauzom Kastelito je izjavio da mu je veoma drago što može da predstavi ovaj film u Beogradu, dodajući da je sa ambasadorom Gorijem razgovarao o mogućnostima saradnje italijanske i srpske kinematografije.

"Pupi Avati je želeo da snimi film o Danteu zato što je on ikona italijanske kulture. Istovremeno, pravio mu je probleme kada je u gimnaziji morao da čita njegova dela. Opterećivao ga je, ali samim tim i intrigirao“, kazao je Kastelito.

"Dante je bio vojnik i poznat u svom gradu, iz kojeg je međutim izbačen. Bokačo u svojevrsnom hodočašću kao da želi da mu nadoknadi ono što mu je oduzeto. Kreće na putovanje da odnese novac njegovoj ćerki. Pritom nije bitan sam novac, već simboličnost tog čina“, ispričao je Kastelito.

Gabrijela Karluči je primetila da je Bokačo u stvarnosti bio površniji, manje umetnički nastrojen od Dantea, ali je u  filmu prikazan kao čovek sa srcem i dušom, pun poštovanja prema Danteu.

Kastelito je rekao da je to tačno, ali da "zadatak filma i umetnika nije uvek da da istinu, nego da ponudi metaforu, simboliku koja u svojoj vrednosti može da bude jača od stvarnosti“.

"Ono što poštujemo kod velikih umetnika jeste kristalna slika koju nam ostave na kraju svog puta, nakon što daju svoj maksimum. Zaboravljamo da su oni proizvod svega onoga što su proživeli, da je tu bilo i belog i crnog, a sve zajedno je dovelo do toga da naprave remek dela“, izjavio je Serđo Kastelito.

Do 23. septembra na programu su film koji je on režirao i u kojem igra, uz Penelope Kruz, "Bez pomeranja“ (2004), kao i film u režiji njegovog sina Pjetra Kastelita "Eneja“ (2024), u kojem obojica igraju.

Iz srpske produkcije biće prikazani "Čuvari formule“ (2023) Dragana Bjelogrlića i "Za danas toliko“ Marka Đorđevića (2024).

Za zatvaranje je odabran "Komandant“ (2023) Edoarda de Anđelisa.

Program devetog izdanja Italijansko-srpskog filmskog festivala nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.