• Search form

23.05.2018 | 23:15

13. Festival italijanskog filma

13. Festival italijanskog filma

Festival italijanskog filma u Jugoslovenskoj kinoteci, deo aktivnosti kulturne diplomatije Italije, predstavlja do 27. maja devet dugometražnih ostvarenja, a kao specijalnog gosta najavio je Alesandra Bertolacija, čuvenog šminkera, dobitnika Oskara 2017. za najbolju šminku i frizuru u filmu “Samoubilački odred” (Suicide Squad).

Bertolaci će se predstaviit 26. maja u Jugoslovenskoj kinoteci, zahvaljujući njenoj saradnji sa direktorom Italijanskog instituta za kulturu Davidom Skalmanijem, a istog dana biće gost Akademije del Luso u Beogradu, gde će govoriti na temu “Svet filma i njegovi zanati između umetnosti, kulture i globalne industrije”.

Festival italijanskog filma održava se u okviru Nedelje italijanskog filma u svetu - Fare Cinema. Tu manifestaciju Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije promoviše uz podršku cele diplomatsko-konzularne mreže i Italijanskih instituta za kulturu, kao i Ministarstva za turizam, kako bi se u svetu predstavila kvalitetna italijanska kinematografija. Taj projekat posvećen je višestrukim aspektima filma, svim profesijama koje čine sedmu umetnost - od reditelja do šminkera, onima koji su ispred ili iza kamere, a koji zajedno čine složenu mašinu kinematografske produkcije i doprinose uspehu filma u Italiji i u inostranstvu, rekao je novi italijanski ambasador u Beogradu Lo Kašo, pozdravljajući publiku u prepunoj Svečanoj sali Kinoteke.

Dugogodišnji selektor Festivala italijanskog filma Paolo Minuto predstavio je raznovrstan program koji obuhvata nagrađivane filmove i one komercijalno uspešne, igrane i dokumentarne, drame i komedije.

U selekciji su tri filma koje su režirale žene, među kojima je i Eliza Amuruzo, autorka dokumentarca “Neobične strankinje”.

Jedna od protagonistkinja tog filma Ljubica Jovićević, koja je pre 16 godina sa prijateljicom iz Makarske otvorila galeriju u Rimu, rekla je da je cilj je bio da se kroz lične priče nekoliko žena pokažu pozitivni primeri integracije u italijansko društvo i istovremenog čuvanja svog kulturnog identiteta. Film je postigao lep uspeh - umesto planirane jedne prikazivao se nekoliko nedelja u bioskopu, dodala je Ljubica Jovićević.

Upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović istakao je da je za tu instituciju čast što je u mogućnosti da nastavi izuzetnu, bogatu i dugogodišnju saradnju sa Italijanskim institutom za kulturu, ambasadom Italije i Univerzitetom za strance u Ređo Kalabriji.

“Radujemo se zajedno sa vernom publikom ovom susretu sa najnovijim italijanskim filmovima. Svih devet odabranih ostvarenja su premijere za gledaoce u Beogradu”, istakao je Vujović.

Festival je počeo igranim filmom “Ljubav i kriminal”, čiju režiju potpisuju Antonio Maneti i Marko Maneti.

Svi filmovi biće prikazani u originalnoj verziji na italijanskom sa titlovima na srpskom.

Sajt Kinoteke je kinoteka.org.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.
 
(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.