• Search form

07.09.2018 | 20:44

5. Belgrade SAXperience

5. Belgrade SAXperience

Međunarodni festival saksofona Belgrade SAXperience biće održan od 2. do 6. oktobra na više lokacija u Beogradu, a među učesnicima petog izdanja, koje će imati i svojevrsni nastavak u gradovima po Srbiji, najavio je neke od najznačajnijih saksofonista iz Francuske, Austrije, Italije, Belgije i Srbije.

Peti Belgrade SaXperience otvoriće zvezde francuskog klasičnog saksofona Eva Bartas i Nikola Arsenijević, koji će nastupiti 2. oktobra u Kolarčevoj zadužbini u pratnji Velikog kamernog orkestra, pod dirigentskom palicom Aleksandra Sedlara i Frančeska Santučija.

Slede koncerti belgijskog saksofoniste Pitera Pelensa, Mobilis kvartet saksofona iz Austrije i Srbije, te Le Nunurs iz Srbije, a Festival će zatvoriti francuski saksofonista Batist Erben u pratnji pijaniste Bojana Zulfikarpašića u Kombank dvorani, što će biti njihov prvi zajednički nastup.

Prateći savremene tokove i nastojeći da dopre do najširih slojeva publike, SAXperience nudi, osim klasičnih i džez koncerata u beogradskim dvoranama, i dnevne nastupe saksofonista na otvorenom, kao i večernje klupske nastupe sa popularnim repertoarom za saksofon.

Noćni džem sešni najavljeni su svake festivalske večeri u Lounge baru hotela Radisson Collection, Old Mill Belgrade, dok će popodnevni koncerti na otvorenom biti održavani na platou ispred Kulturnog centra Beograda, na Trgu Nikole Pašića i na Cvetnom trgu, u Knez Mihailovoj i na Kalemegdanu, a nastupaće Banda saksofonista - omladinski orkestar saksofona iz Srbije koji čine učenici osnovne i srednje muzičke škole ''Josip Slavenski''.

Važan segment festivala SAXperience je i edukativni program na kome je učenicima i studentima saksofona omogućeno da uče od renomiranih saksofonista koji nastupaju na Festivalu. Osim što se na pojedinačnim časovima radi na izvođenju standardnih programa, specifičnost tih majstorskih časova je to što učenici direktno sa velikim zvezdama saksofona razgovaraju o programskim koncepcijama koje su pripremili za nastup na Festivalu, ali i o tehnici, kompozitorima i stilskom izvođenju i drugim problemima na koje izvođač može da naiđe u karijeri.

Majstorski kursevi Belgrade SAXperience festivala biće održani u Dvorani KCB-a, a otvoreni su za učenike i studente saksofona, kao i za mlade profesionalce.

Takođe, u holu KCB-a biće organizovan Sajam saksofona na kome će instrumente i prateću opremu prikazati Selmer i Vandoren, jedni od najznačajnijih proizvođača muzičke opreme.

U cilju promocije i decentralizacije kulture, ali i obogaćivanja kulturne scene Srbije, važan deo Belgrade SAXperience festivala je koncertna turneja Le Tour de Sax, organizovana u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu i bankom Societe Generale. U okviru turneje, koja će biti održana od 7. do 12. oktobra u šest gradova, nastupiće jedan od najboljih mladih džez saksofonista iz Francuske Batist Erben i domaći džez pijanista Ivan Aleksijević.

Karte za koncerte otvaranja i zatvaranja Festivala dostupne su na svim prodajnim mestima Eventima, kao i na blagajnama Kolarčeve zadužbine i Kombank dvorane.

Festivalski sajt je belgradesaxperience.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.