• Search form

07.02.2018 | 16:15

BGF i harfista Gzavije de Mestr

BGF i harfista Gzavije de Mestr

Beogradska filharmonija nastupiće 8. i 9. februara na Kolarcu sa jednim od najboljih harfista sveta, Gzavijeom de Mestrom, sa kojim će, pod vođstvom nekadašnjeg šefa-dirigenta Uroša Lajovica, izvesti popularan Koncert Aranhuez Rodriga.

De Mestr izvodi veoma širok repertoar, koji obuhvata i dela koja je malo harfista pre njega sviralo. Stekao je reputaciju jednog od najkreativnijih i najneobičnijih muzičara svoje generacije, a u stanju je da na harfi odsvira aranžmane dela koja obično izvodi ceo orkestar, saopštila je BGF.

De Mestr je prvi francuski muzičar koji je postao član Bečke filharmonije, a solističku karijeru izgradio je sa velikim brojem orkestara i proslavljenim dirigentima kao što su Kristjan Jarvi, Rikardo Muti, Andre Preven, ser Sajmon Retl.

Na novom, šestom albumu de Mestr je udružio snage sa legendarnom umetnicom na kastanjetama Lucero Tena. Album “Serenata Española” (Sony Classical) fokusiran je na Španiju i na dela originalno napisana za gitaru, klavir i čitav orkestar. Album donosi aranžirane kompozicije vodećih španskih kompozitora (Antonio Soler, Isaac Albéniz i Enrique Granados), a uz solo na harfi, nudi i vatrene duete De Mestra sa meksičko-španskom plesačicom flamenka-Lucero Tena.

Pored proslavljenog francuskog harfiste, koji je nastupao i ranije sa BGF, ljubitelji “2001 Odiseje u svemiruStenlija Kjubrika imaće nesvakidašnju priliku da prvi put čuju Beogradsku filharmoniju u izvođenju Ligetijevih Atmosfera koje je taj film proslavio.

Uroš Lajovic, jedan od najomiljenijih dirigenata publike i orkestra BGF, zaokružuje program uz Manfred simfoniju Čajkovskog.

Zbog velikog interesovanja za oba koncerta, BGF će uvesti po sto ulaznica za stajanje, koje se mogu kupiti sat vremena uoči početka koncerta, odnosno od 19 sati na blagajni Kolarca.

*Foto: G. Hohenberg

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.