• Search form

28.02.2018 | 15:25

Centar slovenskih kultura otvoren u NBS

Centar slovenskih kultura otvoren u NBS

Narodna biblioteka Srbije (NBS) obeležila je 28. februara 186. rođendan uručenjem bibliotečke nagrade “Janko Šafarik” nekadašnjoj upravnici Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” u Kraljevu Dragani Tipsarević, te otvaranjem Centra slovenskih kultura i književnim programom pisca Vladimira Pištala.

Pištalo je održao i svečanu besedu na centralnoj svečanosti, na kojoj su govorili i upravnik NBS Laslo Blašković i ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, te predsednik žirija za dodelu nagrade “Janko Šafarik” prof. dr Mihajlo Pantić i sama laureatkinja.

Uoči otvaranja Centra slovenskih kultura, Sporazum o saradnji Foruma slovenskih kultura i NBS potpisali su direktori tih institucija Andreja Rihter i Laslo Blašković.

Centar slovenskih kultura, osnovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, ima za cilj da se, kroz predavanja i radionice, izložbe, filmske projekcije, tematske klubove i druge srodne aktivnosti i projekte, napravi još jedna važna spona među slovenskim kulturama, saopštila je NBS.

Povodom otvaranja tog centra u Kafe-knjižari NBS, prisutnima su se obratili ministar Vladan Vukosavljević, Andreja Rihter, Julija Sozina iz Centra slovenskih kultura u Sveruskoj nacionalnoj biblioteci inostrane literature “Rudomino”, upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević i Gojko Božović, glavni urednik edicije “100 slovenskih romana”, koju na srpskom jeziku objavljuje izdavačka kuća Arhipelag.

Povodom Dana NBS, u Atrijumu je održan književni program “Portret Vladimira Pištala”, u okviru kojeg je taj pisac diskutovao s bibliotekarima i gostima o budućnosti biblioteka, aktuelnim tendencijama u književnosti, čitalačkoj publici i o svojim delima.

Takođe, predstavljene su tri nove stručne publikacije iz edicije Savremena biblioteka u izdanju NBS – “Bibliotečke usluge za osobe trećeg životnog dobaGudrun Kulcer, “Upravljanje bibliotekom sa jednim zaposlenimLarija Kupermana i “Društveno čitanje” grupe autora.

NBS je objavila i rezultate ankete o najčešće pozajmljivanim knjigama u javnim bibliotekama u Srbiji u 2017. godini, prema kojima je na prvom mestu trilogija “Kazna za grehJelene Bačić Alimpić, nekadašnje voditeljke TV Pink, koja je i na cetvrtom mestu zahvaljujući romanu “Nema nigde te”.

Prema anketi Narodne biblioteke Srbije, u kojoj je učestvovalo 105 biblioteka, na drugom mestu je roman “Arzamas Ivane Dimić, za koji je dobila NIN-ovu nagradu za 2016. godinu, a na trećem je “IslednikDragana Velikića, takođe nagrađen NIN-ovom nagradom.

*Foto: Biljana Rakočević, NBS

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.