• Search form

13.12.2017 | 16:28

Dodatni termini za Drugu stranu svega

Dodatni termini za Drugu stranu svega

Kulturni centar Beograda organizuje od 14. do 20. decembra, zbog velikog interesovanja, dodatne projekcije dokumentarnog filma “Druga strana svegaMile Turajlić, dobitnika glavne nagrade na prestižnom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), čija je nedavna domaća premijera u krcatom Sava centru obeležila 23. Festival autorskog filma.

Novi film Mile Turajlić višeslojna je priče o istoriji jedne porodice i burnoj prošlosti Srbije i bivše Jugoslavije – ispričane kroz dijalog sa autorkinom majkom, univerzitetskom profesorkom i neumornom građanskom aktivistkinjom Srbijankom Turajlić.

Film “Druga strana svega” otkriva detalje porodične istorije autorke i stana u nacionalizovanoj zgradi u centru Beograda koju je sagradio njen pradeda, ministar u Vladi Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Porodični stan je nakon Drugog svetskog rata ostao više od 70 godina podeljen jednim vratima, koja simbolizuju i mnoge druge podele tokom burne istorije, ali i potrebu prihvatanja druge strane - ugla gledanja na protekle istorijske događaje.

Uoči premijere, Mila Turajlić izjavila je izveštačima sa FAF-a da je filmom “Druga strana svega” želela da predstavi “drugu stranu istorije Srbije” i pokaže da je “validno viđenje svakog od nas o dešavanjima u Jugoslaviji i Srbiji, da su mogući različiti uglovi gledanja na sve što smo doživeli na ovim prostorima”.

U intervjuu za SEEcult.org, istakla je da su joj je reakcije domaće publike posebno važne, jer je i sama proživela događaje koje opisuje u filmu. Za regionalnu publiku rekla je da joj je važno da film doživi kao poziv na dijalog, a negde i kao dopunu nekom kolektivnom sećanju koje u trenutno zahuktanom medijskom trenutku zaboravlja na te glasove razuma koji su uvek postojali, ali koje malo koje čuje kada histerija krene.

U okviru dodatnih projekcija u Dvorani KCB-a, film Mile Turajlić biće prikazan 14. decembra u 21 sat, a ostalim danima u 17 časova, izuzev 18. decembra, kada nema projekcije.

Nakon domaće premijere na 23. FAF-u, film “Druga strana svega” prikazivan je u Dvorani KCB-a od 7. do 13. decembra.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.