• Search form

08.03.2016 | 16:03

Donacija Japana Zavodu za zaštitu spomenika kulture

Donacija Japana Zavodu za zaštitu spomenika kulture

Vlada Japana obezbedila je donaciju u iznosu od 52.800 evra za unapređenje opreme fizičko-hemijske laboratorije Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu.

Donacijom Japana kupljen je mikroskop i instrument za infracrvenu mikroskopsku spektroskopiju, koji će biti korišćen za analize neophodne za ispitivačke i konzervatorsko-restauratorske radove na pokretnim i nepokretnim kulturnim dobrima Srbije, saopštila je japanska ambasada.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture postaće zahvaljujući toj donaciji referentna ustanova ne samo u Srbiji, već i u regionu, čime se otvara mogućnost novih vidova saradnje sa srodnim institucijama u zemlji i inostranstvu, navedeno je u saopštenju.

Svečana ceremonija primopredaje donacije biće održana 11. marta u prostorijama Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a prisustvovaće ambasador Japana u Srbiji Đuići Takahara, ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac i direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Mirjana Andrić.

Donacija je obezbeđena u okviru programa bespovratne pomoći Vlade Japana u oblasti kulture.

Vlada Japana je i tokom proteklih godina značajno pomagala podizanje kapaciteta institucija kulture i sporta i Srbiji. Uključujući poslednju donaciju, ukupan iznos japanske pomoći u oblasti kulture i sporta iznosi više od 2,5 miliona evra, a ukupna ekonomska pomoć Vlade Japana Srbiji iznosi više od 490 miliona evra.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.