• Search form

07.03.2018 | 19:55

Izveštaj sa Bliskog Istoka

Izveštaj sa Bliskog Istoka

Izložba “Middle East ReportGorana Micevskog u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda obuhvata seriju fotografskih radova tog autora, koje publika do sada nije imala priliku da vidi, a nastavljaju se na njegove prethodne umetničke projekte kao što su “Travel Guides” i “Finnish Report”.

U formi otvorene knjige, izIožba obuhvata 29 fotografskih “poglavlja” u specifičnom arhitektonskom rešenju koje je dizajnirao sam Micevski.

U radu “Middle East Report” Micevski predstavlja predele Bliskog Istoka i Severne Afrike, Liban, Siriju, Jordan i Egipat, neposredno pre aktuelnih ratnih sukoba na tim prostorima. Fotografije u boji nastale tokom tih putovanja imaju jezik turističkih fotografija koje Micevski izlaže uz tekstualne reference. Fotografije i lične zabeleške umetnika, međusobno često potpuno oprečne, stvaraju specifičnu vrstu konflikta koji doprinosi da putovanje na koje izložba vodi, uz fantastične predele Bliskog Istoka, uključuje istovremeno i reference na antičku i savremenu književnosti, pop kulturu, filmsku umetnost, teoriju fotografije, bogatu istoriju arapskih zemalja, ali i sopstveno kulturno nasleđe.

“Micevski primenjuje postupke tipične za postmodernističku umetničku praksu, relativizujući i problematizujući pojmove poput autora, identiteta, smisla, jedinstva subjekta, istine, poretka”, navela je Paula Muhr.

Goran Micevski (1977, Beograd) diplomirao je 2004. godine fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Aktivno izlaže od 2000. godine i dobitnik je značajnih nagrada, među kojima su Zlatna medalja za fotografiju Sterijinog pozorja u Novom Sadu, specijalna nagrada na festivalu Alternative film/video u Beogradu, te specijalna nagrada Medija foruma Moskovskog filmskog festivala.

Izlagao je u Beogradu, Beču, Bratislavi, Cetinju.

Izložba u Artgetu biće otvorena od 8. do 29. marta.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.