• Search form

18.03.2018 | 22:23

Jedra nade

Jedra nade

Izložba grafika Gordane PetrovićJedra nade” u Grafičkom kolektivu obuhvata radove nastale tehnikom suve igle, koja je njen prepoznatljiv znak, ali i one nastale kombinovanom tehnikom, uključujući linorez.

U grafičkim ciklusima Gordane Petrović, kao i na izložbi “Jedra nade”, prepoznaju se čitljive i asocijativne kompozicije, ali i gotovo apstraktne refleksije različitih motiva (barke, jedra, obale) neposredno izražene živom crtačkom akcijom. Likovni izraz umetnice, kako je navela Ljiljana Ćinkul, varira od kontrasta svetlih i tamnih površina, naglašene ekspresije gesta, bogatstva oštrih linija, do radova u boji, umekšanih linijskih ritmova u izrazito horizontalnim projekcijama.

Brojna ikustva, uključujući i studije muzike i etnologije, česta putovanja Mediteranom, veoma su uticala na formiranje stvaralačkog bića Gordane Petrović. I naslovi grafika – “Veliki talas”, “Talas straha”, “Talas suza”, “Vatra Tire”, “U dubini” i “Povratak Tezeja” - kao čitljive putokazne metafore, vode do esencijalnih tačaka personalne prisnosti i zaklonjene intime.

“Suva igla je neposredni nosilac ekspresije, izrazito crtačka i manuelna tehnika koja traži sigurnu i veštu ruku umetnika/majstora koji različitim iglama i podešavanjem pritiska ruke menja karakter i intenzitet urezane linije. U slučaju ove autorke i njene pasije za tehnikom suve igle može se reći da je ona jasnom koncepcijom označila trenutak duhovnog zdravlja, identiteta i integriteta u umetničkoj grafici. Ekspresija gesta, bogatstvo linija i lomljenje tokova pojačavaju tenzična stanja zapisa u novoj celini 'Jedra nade'. Na pitanja o recepciji suve igle, neposrednosti umetničkog saopštavanja i vrlinama izrazite umetničke individulanosti dobar deo odgovora, u svom izvornom obliku, pružaju radovi na ovoj izložbi, kojom se praktično obeležava i tri decenije od debitantskog nastupa grafičarke”, navela je Ljiljane Ćinkul.

Tezejev povratak

Gordana Petrović (1959) diplomirala je 1985. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Božidara Džmerkovića (Grafika) i prof. Bogdana Kršića (Oprema knjige). Od 1985. izlaže samostalno i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Dobitnica je više nagrada, među kojima su Zlatna igla ULUS-a (1990),  počasne diplome na 2. Međunarodnom trijenalu grafike u Kočiju (1993) i 6. Međunarodnom bijenalu grafike u Šamalijeu u Francuskoj (2003), Veliki pečat Grafičkog kolektiva (2012), Mali pečat Grafičkog kolektiva (2016).

Gordana Petrović redovni je profesor na FPU u Beogradu, na predmetu Grafika.

Izložba “Jedra nadebiće otvorena od 19. do 31. marta.
 
(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.