• Search form

10.06.2018 | 11:32

Kao da je bilo nekad

Kao da je bilo nekad

Izložba Nikole Žigona “Kao da je bilo nekad” biće otvorena 12. juna u galeriji X Vitamin, a rezultat je ispitivanja strukture procesa sećanja kroz slikarski medij, kojim autor sumira dosadašnje iskustvo stvaralačkog opusa i donosi nova rešenja.

Žigon se tom izložbom, koju je posvetio svojoj majci – nedavno preminuloj glumici Jeleni Žigon, upušta u putovanje kroz sopstvenu mapu memorije, navela je istoričarka umetnosti Ksenija Marinković.

“Putovanje koje ima svoje trajanje, prečice i stranputice, kao i svoje krajnje odredište. Iako se dela tiču nezaboravnih trenutaka iz umetnikovog života, ona ne prikazuju Nikolu Žigona prošlosti. Osvrt na uspomene, pokrenuo je vedru i svežu energiju, koja označava novo razdoblje, kako u umetničkom tako i u zemaljskom životu autora, na šta se on duhovito poziva u delu ‘Sledeće godine punim šezdeset’. Jer kraj svakog ciklusa je početak novog”, navela je u tekstu za katalog Ksenija Marinković.

Rođen 1958. godine u Ljubljani, Nikola Žigon je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1991. godine, na odseku za slikarstvo. Od 1992. godine izlaže samostalno i u okviru grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Beogradu i Minhenu.

Izložba u galeriji X Vitamin biće otvorena do 30. juna.

(SEEcult.org)

Raša Todosijević, Paviljon Srbije, 54. Bijenale, Venecija, 2011.
Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.