• Search form

11.09.2018 | 12:17

Kazahstanski džez u DOB-u

Kazahstanski džez u DOB-u

Big bend Karaganda iz Kazahstana održaće 12. septembra u Domu omladine Beograda koncert posvećen delima Leonarda Bernštajna i Džordža Geršvina, koji je svojevrsna najava 34. Beogradskog džez festivala, a ulaz je besplatan.

Sa posebnim programom u susret jubilarnim godišnjicama Bernštajna i Geršvina (100 i 120 godina rođenja) – dva velikana klasične muzike iz SAD, koji su inspiraciju nalazili i u džez muzici, Big bend Karaganda predstaviće repertoar zasnovan na njihovim delima.

Koncert se posebno preporučuje svima onima koji žele da prošire vidike kada su u pitanju klasici džez muzike, predstavljeni u virtuoznom big bend izvođenju.

Big bend iz Kazahstana prvi put gostuje u Beogradu, a koncert u Velikoj Sali DOB-a je i inače retka prilika da se čuje dobar džez iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, iako na tom području ima dugu tradiciju.

Filharmonija – kulturna institucija Karagande, koja objedinjuje nekoliko raznih profesionalnih muzičkih kolektiva, osnovana je 1945. godine i nosi ime Kali Bajžanova, legendarnog pevača kazahstanskih tradicionalnih pesama.

Karaganda je najvažniji industrijsko-rudarski centar Kazahstana i grad je pomogao da se filharmonija dovede na visok umetnički nivo. Od prvih godina postojanja, ta najvažnija kulturna ustanova Karagande ispunjavala je svoj glavni zadatak prenošenja muzičke kulture u mase i uzdizanje umetničkog ukusa stanovništva.

Džez orkestar osnovan je 1994. godine i danas ima 25 članova. Jedan je od najpopularnijih profesionalnih ansambala iz državnog koncertnog udruženja grada Karagande. Za kratko vreme postao je laureat brojnih festivala u Kazahstanu i inostranstvu, uključujući festivale održane u Rusiji, a brzo je prepoznat među ljubiteljima džez muzike, saopštio je DOB.

Koncert Big benda Karaganda svojevrsna je najava 34. Beogradskog džez festivala koji će biti održan od 25. do 29. oktobra u organizaciji DOB-a, a programom objedinjenim sloganom “Bez granica”, predstaviće više od 20 izvođača sa svih kontinenata, poručujući da je džez muzika danas istinski globalni fenomen.

Koncert kazahstanskog ansambla organizovan je pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, a besplatne propusnice moguće je preuzeti na ulazu u DOB na dan koncerta od 19 časova.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.