• Search form

03.07.2017 | 12:39

KND: Pokretni hronotopi - 1/1

KND: Pokretni hronotopi - 1/1

Mladen Bundalo, Pokretni hronotopi, Remont, Beograd, 15. maj - 2. jun 2017.

1/1 Kritičarka na delu: Maja Ćirić, istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja

U prvoj epizodi nastavka serijala Kritika na delu, o nedavnoj izložbi “Pokretni hronotopiMladena Bundala u galeriji Remont govori istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja Maja Ćirić koja ukazuje da autor pokušava da dekonstruiše globalne odnose moći i pronalazi alternativne načine za prevazilaženje geometrije dominacije u savremenom društvu.  

Napominjući da je u kritički pogled na svaku izložbu neophodno upisati izlagačku istoriju samog autora ili bar sagledati način na koji ona korespondira sa drugim projektima koji problematizuju sličnu temu, kao što je drugost u ovom slučaju, Maja Ćirić navodi da se tom prilikom ne postavlja pitanje šta je na slici/izložbi, nego šta je ono što nedostaje i koja je to dimenzija koju kritičar treba da osvetli.

Prema rečima Maje Ćirić, izložba “Pokretni hronotopi”, čiji naziv znači “pokretna vremena i mesta” (hronos - vreme, topos - mesto, na grckom), otvara pre svega pitanje zašto se u projektima umetnika sa ovog podneblja kao neophodnost nameće preispitivanje njihovog bivstovanja vezanog za hronos i topos.

“Ta problematizacija nije novo, ona se uvek sprovodila kroz neku aktuelizaciju, samo što je ono što je bio umetnički čin vrlo često aktuelizacija ličnih narativa. Intimizam je često bio prisutan u istoriji srpske ili u ovom slučaju regionalne umetnosti - pošto je ovo umetnik poreklom iz Bosne, koji živi u Belgiji. Lični narativi vezuju se za određeno vreme i mesto. Šta je to što fali određenom vremenu i mestu da bi hronotopi postali pokretni? To je pitanje koje ova izložba nameće”, navela je Maja Ćirić.

Bundalo pokušava da pronađe izlaz kroz ličnu priču i narativ. U jednom od video radova zastupljen je njegov unutrašnji monolog, koji opstaje u trenutku kada se oko njega smenjuju i mesta i vremena.

“Da li je to neka kriza identiteta? Da li na ovoj izložbi kao pokretnom hronotopu može da se pronađe svaki posetilac koji je u potrazi za pripadanjem nekom vremenu i nekom mestu?”, navela je Maja Ćirić, ističući da umetnici koji stvaraju iz pravih razloga i ne stvaraju da bi negde stigli, već iz potrebe da se preispitaju pozicije koje postoje.

Izložba “Pokretni hronotopi”, kako je dodala, oscilira između priče o Dogonima – plemenu iz daleke zemlje Mali kojem, igrom slučaja, pripadaju brojni predmeti koji se nalaze u kolekciji Muzeja afričke umetnosti u Beogradu, a s druge strane – Bundalo pokušava da ukaže na geometriju dominacije u današnjem svetu.

“Ta geometrija dominacije svakako je uticala na lično preispiitvanje o vremenu i mestu i ovde se o njoj tiho govori”, dodala je Maja Ćirić, ističući da Bundalo ukazuje na taj fenomen i kroz vizuelne predloške, pokušavajući da dekonstruiše odnose moći globalno. Time ukazuje da je “pronalaženjm alternativnih putanja moguće tu geometriju dominacije sputati ili savladati - ako ništa drugo”, dodala je Maja Ćirić.

 

Osvrćući se na praksu umetnika u dijaspori, Maja Ćirić je navela da je “govoriti u množini u svetu umetnosti dobro i važno”, ali da je, kada se govori o konkretnim praksama, neophodno staviti ime i prezime.

“Svako mora da bude odgovoran za svoju praksu. Jedni drugima možemo da pomognemo i sistem može da pomogne svakako – onda kada postoji dobar razlog za to. Država, naravno, uvek kasni i tek kada su vrednosti prepoznate, posebno kada su prepoznate na Zapadu, a možda ni onda, država bude ta koja odreaguje”, rekla je Maja Ćirić, dodajući da, sistemski gledano, pri Ministarstvu kulture postoje fondovi za mobilnost umetnika, što znači da nominalno postoji i pomoć države.   

“Kako su ta sredstva dodeljena, to ću ostaviti drugima da zaključe u odnosu na društveno-politička dešavanja”, dodala je ona.

Prema mišljenju Maje Ćirić, kod umetnika koji su u inostranstvu i koji imaju potrebu da izlažu ovde postoje dva osnovna razloga za to – preispitivanje ličnog identiteta i nepostojanje mesta na Zapadu za narative koje ova sredina može da razume.

“Fokus se pomerio sa narativa koji bi određivali ovaj region na sasvim neka nova pitanja i neke nove geografije, ako ne i na samu tehnologiju. Drugost se više ne traži na Balkanu. Onda je svaki umetnik koji preispituje svoj identitet vezan za Balkan i naravno da će nužno referirati ka ovom podneblju, jer je to mesto i kontekst na kojem će naići ili se pretpostavlja da će naići na razumevanje. S druge strane, probiti se u svetu umetosti na Zapadu teže je nego što se misli. Jednostavno, postoje dominantni trendovi koje će umetnik moći da pređe ako ih prati i ako je povezan sa određenim strukturama i umrežen”, rekla je Maja Ćirić, ukazujući na određeni broj umetnika sa ovih prostora koji su uspeli da postanu globalni umetnici, čije je radove moguće videti na izložbama širom planete, a ne samo u Evropi.

Za uspeh u tom pogledu, kako je rekla, ne bi očekivala mnogo od države nikada.

“Trebalo bi pregovarati sa državom, a kao nezavisni kustos, mislim da je mikropolitika jedino mesto gde je moguće sprovesti promene”, dodala je Maja Ćirić.

_ _ _

Projekat KRITIKA NA DELU, koji realizuje NFC "Filmart“, u saradnji sa portalom SEEcult.org, podrazumeva produkciju kratkih video emisija na temu odabranih značajnih izložbi koje se u Srbiji realizuju u 2016/2017. godini. Cilj je revitalizovanje likovne kritike u oblasti savremenih vizuelnih umetnosti i ukazivanje na značajnu edukativnu ulogu kritičke reči namenjene široj publici.

Produkcija: NFC Filmart, Požega, 2017.
Partner: SEEcult.org, Beograd

Urednica: Slađana Petrović Varagić
Reditelj: Dejan Petrović
Snimatelj/montažer: Sreten Vuković
Grafički dizajner: Uroš Pavlović

(SEEcult.org)

Kritika na delu - Maja Ciric o izlozbi Mladena Bundala
 • 22.04.2017 | 10:00

  Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6, Maribor

  VIS-À-VIS - Zbirka UGM in zbirka 49 Nord 6 Est - Frac Lorraine - razstava (21.4.-20.8.2017.)

  sodelujoči umetniki: NIKA AUTOR (Slo), ÁLVARO BARRIOS (Col), SANDI ČERVEK (Slo), IVAN DVORŠAK (Slo), PATRICK FAIGENBAUM (Fra), MARCO GODINHO (Prt), MARIE-ANGE GUILLEMINOT (Fra), ZDENKO HUZJAN (Slo), HAO JINGFANG & WANG LINGJIE (Chn/Fra), PETRA KAPŠ (Slo), STOJAN KERBLER (Slo), DAVID LAMELAS (Arg/Fra), POLONA MAHER (Slo), CLAIRE MOREL (Fra), ROMAN OPALKA (Pol/Fra), ALEN OŽBOLT (Slo), LUDVIK PANDUR (Slo), ZORA PLEŠNAR (Slo), MARKO POGAČNIK (Slo), OTO RIMELE (Slo), KARIN SANDER (Deu), MIRA SANDERS (Bel), SIMONA ŠUC (Slo), FIONA TAN (Idn/Nld), SAŠO VRABIČ (Slo), IAN WILSON (USA)

  kustosinja razstave: Andreja Borin

  postavitev razstave: Andreja Borin in Simona Šuc

  oblikovanje: Matej Koren Studio

  prevod: Ksenija Vidic

  www.fraclorraine.org

  http://www.ugm.si

  21.05.2017 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  DAN GRAHAM (1942, New York): ZABAVA ZA CIJELU OBITELJ - izložba (20.5.-27.8.2017.)

  kustosi izložbe: Maurizio Bortolotti i Radmila Iva Janković

  partneri izložbe: Galerija Lisson, London; Galerija Hauser & Wirth, Zürich

  http://www.msu.hr

  07.06.2017 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  SintArt 08
  ALEM KORKUT (1970, Travnik): GRAVITACIJA - izložba (6.6.-30.9.2017.)
  kustosica izložbe: Nataša Ivančević

  http://www.msu.hr

  17.06.2017 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana
  32. GRAFIČNI BIENALE: KRITERIJ ROJSTVA (16.6.-29.10.2017.)

  http://www.mglc-lj.si

  30.06.2017 | 15:00

  Kibla, Maribor

  PATRICIA PICCININI (Avstralija): ZAVEST / CONSCIOUSNESS - razstava (29.6.-14.10.2017.)
  http://www.patriciapiccinini.net

  https://www.youtube.com/watch?v=RPC_7JahYsM

  http://www.kibla.org

  07.07.2017 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  RADOŠ ANTONIJEVIĆ (1969, Pančevo): NA SVOME MJESTU STAJATI - izložba (6.7.-30.8.2017.)
  http://radosantonijevic.weebly.com

  kustos izložbe: Mladen Banjac, kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske

   

  http://www.msurs.net

  07.07.2017 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  IVANA FRANKE: STRUJANJE PERCEPCIJE (SVEMIRI MISLI) / TOMMI GRÖNLUND i PETTERI NISUNEN: SIVA ZONA - izložba (6.7.-20.8.2017.)

  http://www.msu.hr

  07.07.2017 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  ANTO KAJINIĆ (1953, Modriča): PUTOVANJE KROZ BJELINE - izložba (6.7.-31.8.2017.)

  http://www.msu.hr

  12.07.2017 | 10:00

  Galerija umjetnina, Kralja Tomislava 15, Split
  ARHITEKTURA U SUVREMENOJ UMJETNOSTI / ARCHITECTURE IN CONTEMPORARY ART - izložba (11.7.-27.8.2017.)

  umjetnici/artists: DUŠKA BOBAN, TOMISLAV BUNTAK, TOMISLAV ČERANIĆ, IGOR EŠKINJA, ANDREA FRASER, CYPRIEN GAILLARD, ZLATKO KOPLJAR, ARMIN LINKE/SRĐAN JOVANOVIĆ WEISS, ANITA MILOŠ, VEDRAN PERKOV, RENATA POLJAK, VIKTOR POPOVIĆ, NELI RUŽIĆ, JULIÃO SARMENTO, JEE YOUNG SIM, LANA STOJIĆEVIĆ, DARIO ŠOLMAN, MARKO TADIĆ, PATRICIA TEODORESCU, ZLATAN VEHABOVIĆ

  kustosi / curated by: Jasminka Babić & Branko Franceschi

  https://www.galum.hr

  15.07.2017 | 12:00

  Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
  FADE IN 2: EXT. MODERNISTIČKA KUĆA - NOĆ - izložba (14.7.-21.8.2017.)
  kustosi: tim Švajcarskog instituta za savremenu umetnost, Njujork i Žili Bukobza

  umetnici: DANAI ANESIJADU, DARJA BAJAGIĆ, DORA BUDOR, ULISES KARION, HEMAN ČONG, BRIS DELSPERŽE, ALEKSANDRA DOMANOVIĆ, MATIS GASER, DAJGA GRANTINA, SINIŠA ILIĆ, ALEKS IZRAEL, BERTRAN LAVIJE, VILIJAM LEVIT, KRISTIJAN MARKLEJ, RODRIGO MATEUS, BENJAMIN RAMIREZ PEREZ, KARIS RODRIGEZ, BOJAN ŠARČEVIĆ, EJMI SIGL, TOBIJAS ŠPIHTIH, RAŠA TODOSIJEVIĆ
  produkcija: Balkan Projects

  http://www.msub.org.rs

Video
15.08.2017 | 19:22

Neko kao ti...

Grupa Eva Braun, koja više od tri godine nije samostalno nastupala u Beogradu, održaće 7.