• Search form

14.03.2018 | 10:05

Male stvari

Male stvari

Izložba umetničkog nakita Tamare Zečević u Galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica otvara pitanja o odnosu savremenog čoveka prema “malim stvarima”.

“Da li nas je brz način života naterao da grabimo puno, veliko i nezasito? Šta definišemo kao male stvari danas i da li stvarima koje smo smestili u tu kategoriju poklanjamo pažnju? Moje mišljenje o tome kojim temama je umanjen značaj i vrednost i kako ja vidim mogućnost da kroz radove malih dimenzija (nakit kojim se bavim) iskažem svoj stav”, navela je Tamara Zečević povodom izložbe “Male stvari”,  koja će biti otvorena 15. marta uz prateći muzički program.

Na otvaranju će nastupiti Anika Goldner iz Srednje muzičke škole “Davorin Jenko” (klasa Marije Kovačević), koja će izvesti dela Baha i Ščedrina, uz klavirsku pratnju Nine Ristić, te Janko Kovačević iz dramskog studija “Mala fabrika glume” (klasa Kokana Mladenovića).

Tamara Zečević (1981, Beograd), diplomirani menadžer i zlatar, bavi se dizajnom i izradom nakita od 2010. godine. Nakit je izrađen u samo jednom primerku tradicionalnim zlatarskim i drugim tehnikama od srebra, mesinga, bakra i alternativnih materijala.

Izlagala je autorske kolekcije nakita na dve modne revije, te učestvovala na 16 grupnih žiriranih izložbi. Od 2017. godine je članica udruženja NotOnlyDecoration iz Austrije, a od 2018. godine i ULUPUDS-a. Učesnica je evropskog projekta Universal Sea: Pure or Plastic u sklopu kojeg će izlagati svoju umetničku instalaciju u Poljskoj, Italiji, Finskoj, Španiji, Mađarskoj i Holandiji. Njen autorski nakit biće prikazan u 2018. godini i u Švajcarskoj, Nemačkoj i Engleskoj.

Tamara Zečević dobitnica je nagrade prvog međunarodnog Trijenala autoportreta i portreta memorijalne galerije “Dušan Starčević” iz Smederevske Palanke.

Radi kao predavač u Školi dizajna i izrade nakita u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica i Domu kulture “Studentski grad” .

Izložba “Male stvari” biće otvorena u CKO Rakovica do 22. marta, a planirana je i u Majdanpeku, Smederevskoj Palanci i Kučevu.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.