• Search form

27.07.2017 | 22:42

Marina Abramović u Budvi

Marina Abramović u Budvi

Svetska zvezda performansa Marina Abramović, koja je 2010. godine dobila crnogorsko državljanstvo, učestvovaće 28. jula u Budvi u razgovoru povodom svoje knjige memoara “Walk through Walls”, koji će voditi istoričar umetnosti Petar Ćuković.

Ćuković je i dočekao Marinu Abramović na aerodromu 27. jula, dan uoči razgovora koji će biti održan na Letnjoj pozornici između crkava u Starom gradu u Budvi, u organizaciji Dukley European Art Community.

Susret sa Abramovićevom prvobitno je planiran u Kotoru, ali je zbog velikog interesovanja publike premešten u Budvu.

Gostovanje Marine Abramović organizuje Dukley European Art Community i njen stalni finansijer Stratex grupa, uz podršku Turističke organizacije Budva.

Nakon razgovora, od 21 sat predviđena je projekcija dokumentarnih filmova “Umetnik je prisutan” (The Artist is Present) i “Prostor između” (The Space in Beetwen).

Marina Abramović vraća se u Crnu Goru pet godina nakon što su tadašnji crnogorski zvaničnici potvrdili plan o realizaciji projekta MACCOC (Marina Abramović Community Center Obod Cetinje) na Cetinju, koji je trebalo da pretvori bivšu fabriku “Obod” u internacionalni multimedijalni umetnički centar, ali i da doprinese ekonomskom razvoju crnogorske prestonice i cele zemlje povećanjem zaposlenosti i stranih investicija.

Abramovićevoj, koja je posetila tada Cetinje sa arhitektama Remom Kolhasom (Koolhaas) i Šoeijem Šigemacuom (Shohei Shigematsu), učesnicima izrade master plana MACCOC-a, uručeno je i najviše crnogorsko državno priznanje - Trinaestojulska nagrada za životno delo, koju je nazvala najvažnijom u životu i potvrdom da je “priznata za životno delo u sopstvenoj zemlji”.

Tadašnji predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, koji joj je uručio najviše državno priznanje, rekao je da je ime Marine Abramović “veće od imena Crne Gore”.

Pompezno najavljeni projekat transformacije bivše fabrike frižidera u internacionalni multimedijalni umetnički centar ostao je nerealizovan.

Taj projekat predstavljen je 2011. godine u crnogorskom paviljonu na 54. Bijenalu umetnosti u Veneciji.

Rođena 1946. godine u Beogradu, gde je i započela umetničku karijeru u grupi šestoro umetnika okupljenih oko Studentskog kulturnog centra (Dragoljub Raša Todosijević, Zoran Popović, Era Milivojević, Neša Paripović i Gergelj Urkom), Marina Abramović je napustila rodni Beograd i bivšu Jugoslaviju sredinom 70-ih, a u međuvremenu je ostvarila jednu od najuspešnijih karijera na svetskoj sceni.

Fabrika “Obod”, inače, bila je jedan od izlagačkih prostora petog Cetinjskog bijenala 2004. godine, na kojem je učestvovala i Marina Abramović, a održano je pod nazivom "Love it or Leave it" (Voli ili ostavi), pod umetničkim vođstvom nemačkog kustosa Renea Bloka (Bloch).

Abramovićeva je učestvovala na petom Cetinjskom bijenalu iako je ranije izjavila da više neće izlagati u Crnoj Gori, nakon što je otkazano njeno učešće u Jugoslovenskom paviljonu na Bijenalu u Veneciji 1997. godine. Ona je ipak učestvovala u Veneciji, na centralnoj izložbi, na poziv tadašnjeg umetničkog direktora Đermana Ćelantea (Germano Celante), a za rad “Balkanski barok” (Balkan Baroque) dobila je Zlatnog lava. Umesto nje, Srbiju i Crnu Goru predstavljao je u Veneciji crnogorski umetnik Vojo Stanić.

Slavna umetnica izgladila je odnose sa Crnom Gorom osam godina kasnije, nakon što je dobila pismo izvinjenja od tadašnje crnogorske ministarke kulture Vesne Klibarde.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.