• Search form

11.11.2017 | 14:23

Mi nismo samo mi

Mi nismo samo mi

Izložba “Metode/Mi nismo samo miTijane Radenković biće otvorena 14. novembra u Galeriji Doma omladine Beograda, ukazujući na važnost suživota i potrebu prevazilaženja rigidno uspostavljene slike sveta.

“Možda je došao trenutak da se skinu maske koje nosimo već dugo vremena, verujući da nam mogu pomoći da izgledamo bolje u očima posmatrača. Možda je vreme da speremo s lica konstruisane istine o sebi i o drugima, od velikih laži i dogmi koje nas drže u okovima naših navodno superiornih, nedodirljivih interesa, uvek na račun svakog ‘nevidljivog’, ‘marginalnog’ ili ‘inferiornog’ manjinskog elementa u našem neposrednom okruženju (makar se radilo o mikroorganizmima, na primer). Ja, svakako, ne mogu sprečiti ljude da na te elemente gledaju sa omalovažavanjem i gađenjem jer u njima isključivo vide patogena bića, ili ‘čudovišta’ opasna po život. Što se mene tiče, ja održavam bliskost sa tim organizmima, na skoro intiman način”, navela je Tijana Radenković povodom izložbe.

Za nju je to, kako je dodala, način učenja o svetu koji delimo, kao i način da se prizna i prihvati njihovo pravo da tu egzistiraju onakvi kakvi su – naši neizbežni saputnici, nezaobilazni gosti i čak dobrodošli prijatelji – koji nas mogu naučiti nečem novom: novim načinima življenja zajedno, u svetu koji je sve više otuđen.

“Na kraju krajeva, UČENJE nije ništa drugo nego lično iskustvo poremećaja - poremećaja koji nastaje kroz pukotinu u našoj rigidno uspostavljenoj percepciji sveta”, navela je Tijana Radenović, pozivajući posetioce da zavire kroz tu pukotinu na njenoj izložbi.

Tijana Radenković (1991) je završila Master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na kojem je trenutno na doktorskim studijama.

Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu.

Izložba u Galeriji DOB-a biće otvorena do 3. decembra.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.