• Search form

01.10.2018 | 23:24

Nagrade Udruženja kompozitora Srbije

Nagrade Udruženja kompozitora Srbije

Nagrada “Stevan Mokaranjac”, najprestižnije priznanje za kompozitorsko ostvarenje u Srbiji, dodeljena je za 2017. godinu Ivani Stefanović za radiofonsku poemu “Veliki kamen” za koju je ranije dobila i glavnu nagradu 69. Festivala Pri Italija. Nagrada "Aleksandar Pavlović" Udruženja kompozitora Srbije dodeljena je Ansamblu za novu muziku Gradilište na čelu sa umetničkom direktorkom, pijanistkinjom Nedom Hofman, a nagradu “Pavle Stefanović” dobila je muzikološkinja Ana Kotevska.

Stručni žiri UKS za nagradu "Stevan Mokranjac", koji su činili kompozitori Srđan Hofman, Zoran Erić, Svetlana Savić, Ivana Brkljačić i muzikolog Sonja Marinković, uzeo je u obzir 56 kompozicija premijerno izvedenih na domaćim i stranim podijumima u 2017. godini, a u uži izbor je, uz uz “Veliki kamen” Ivane Stefanović, izdvojio i kompoziciju "Toba" za simfonijski orkestar Branke Popović i koncert za violinu i orkestar "Tri čudne ljubavi" Isidore Žebeljan.

Nagrada “Stevan Mokranjac”, koja se dodeljuje 25. put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, dodeljena je Ivani Stefanović većinom glasova žirija, koji je istakao da se autorka u radiofonskoj poemi “Veliki kamen” pojavljuje u dvostrukoj ulozi – reditelja i kompozitora.

“Polazeći od odabranih stihova ‘HasanaginiceLjubomira Simovića, autorka gradi višeslojno delo. Strukturno čini ga pet akustičkih slika u kojima su korišćeni zvuci različitog porekla: ambijentalni šum, dokumentarni akustički zapisi, zvuk lopate koja kopa zemlju, uvek po istom ritmičkom obrascu, zvuk koraka po zemlji, kamenju, lišću, zvuk drevnog drvenog točka za navodnjavanje iz grada Hame u Siriji i originalna muzika Ivane Stefanović. Glasovi dva glumca Ane Sofrenović i Slobodana Beštića korišćeni su kao muzičko-dramski likovi i izražavaju dva suprotstavljena principa, sukob sile, surovosti, osude, na jednoj, i nemoći, tragične krivice, stida, uzaludnosti i smrti,  na drugoj strani. Znalačka organizacija muzičko-dramskog toka, minuciozni rad sa zvučnim materijalom, tehnička perfekcija realizacije i svevremenost značenja čine radiofonsku poemu Veliki kamen delom izuzetne vrednosti", naveo je žiri.
 
Nagrada "Aleksandar Pavlović" za izuzetan doprinos promociji srpske muzike u 2017. godini jednoglasno je dodeljena Ansamblu za novu muziku Gradilište i njegovoj umetničkoj direktorki, pijanistkinji Nedi Hofman na osnovu odluke žirija koji su činili kompozitori Milan Mihajlović i Miloš Zatkalik i muzikolozi Zorica Premate, Snežana Nikolajević i Ksenija Stevanović.

Žiri je visoko vrednovao i aktivnosti trija "Singidunum", pijanistkinje Katarine Radovanović Jeremić i akordeoniste Vladimira Blagojevića.

Ansambl Gradilište je u toku 2017. godine, kako je istaknuto u obrazloženju, organizovao takmičenje u celini posvećeno srpskoj muzici, odsvirao tri koncerta na Međunarodnoj tribini kompozitora, izveo autorski koncert kompozitorke Svetlane Maksimović i doktorski umetnički projekat mecosoprana Ane Radovanović i objavio ga na istoimenom CD-u …

“Zbog ovakve raznovrsne i umetnički visoko rangirane aktivnosti u toku prethodne godine, Ansambl za novu muziku Gradilište je odabran da ponese priznanje ‘Aleksandar Pavlović””, naveo je žiri za tu nagradu, koja se dodeljuje ove godine drugi put pod pokroviteljstvom Sokoja, kao i nagrada “Pavle Stefanović”, koja je pripala muzikološkinji Ani Kotevskoj za profesionalno autoritativan, esejistički slojevit i kritički suptilan tekst "Naracija koja ne priča priču" o radiofonskoj poemi “Veliki kamen” Ivane Stefanović.

Tekst je bio javno predstavljen u okviru tribine “Novi zvučni prostori”, a objavljen je na sajtu Centra za muzičku akciju.

Žiri koji čine muzikolozi dr Mirjana Veselinović Hofman (predsednic), Jasmina Zec, dr Sonja Marinković, dr Vesna Mikić i Ivana Neimarević, pregledao je 89 radova pisanih u žanru eseja i (dnevne) kritike, a većinom glasova je odlučio da nagradi Anu Kotevsku.

Nagrade će biti uručene u okviru 27. Međunarodne tribine kompozitora, koja će biti održana od 4. do 8. oktobra u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, u organizaciji UKS.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.