• Search form

23.08.2018 | 14:27

NKSS osudila potez Ministarstva u KIC u Parizu

NKSS osudila potez Ministarstva u KIC u Parizu

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) najoštrije je osudila intervenciju Ministarstva kulture i informisanja na izložbi “Kraj i početak” u Kulturnom centru Srbije u Parizu, optužujući ga za cenzuru.

Povodom uklanjanja rad “Over the rainbow” beogradskog umetnika Milorada Miće Stajčića iz izloga KIC u Parizu - na zahtev Ministarstva i nakon reakcija dela javnosti, NKSS je navela da

saopštenje Ministarstva u kojem stoji: “Ne ulazeći u prostor slobode umetničkog koncepta, Ministarstvo kulture i informisanja smatra da takva vrsta sadržaja nije prikladna za KIC u Parizu i predstavljanje jedne države u svetu”, pokazuje “potpuno nerazumevanje polja savremene umetnosti i predstavlja svojevrsni nonsens, jer upravo čin cenzure i menjanja postavke izložbe protivno volji kustosa i umetnika predstavlja ultimativno ulaženje u prostor slobode umetničkog koncepta”.  

NKSS je u saopštenju pozvala stručnu i širu javnost da reaguje i osudi takav potez Ministarstva kulture i informisanja.

Osuda je, prema navodima NKSS, potrebna “da ne bismo došli u situaciju da rad umetnika i kustosa bude na udaru navodne zabrinutosti i političke korektnosti Ministarstva koje će ocenjivati da li je njihov rad prikladan i da li je neko umetničko delo podobno. Čak i kada se izlaže u instituciji koja je pod ingerencijom ovog Ministarstva, umetnost mora biti prostor slobodnog izražavanja i stoga autonomna u odnosu na ovakve intervencije države. Umetnost mora biti prostor slobode, a takvog prostora je u našem društvu sve manje”.

NKSS je navela i da se otvorena cenzura ne dešava prvi put i da je trenutna gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, dok je bila direktor Kulturnog centra Beograda, uklonila sopstvenom odlukom deo izložbe fotografija “Dirty Season”, beogradskog foto-kolektiva Kamerades.

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Bez naziva
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.