• Search form

25.11.2017 | 21:23

Nova scena Donji nivo u KCB-u

Nova scena Donji nivo u KCB-u

Kulturni centar Beograda otvara u prostoru galerije Podroom scenu za nove scenske forme i performanse, namenjenu pre svega pozorišnim umetnicima koji istražuju forme, scenski jezik, poetike i načine komunikacije s publikom.

Program nove scene, nazvane Donji nivo, počinje 26. novembra “Neuručenim pismima” – virtuelnom prepiskom Isidore Sekulić i Albera Kamija, koje igraju Dušanka Stojanović Glid i Goran Jevtić.

Nova scena KCB-a, kako je najavljeno, biće otvorena za umetnike koji kroz pop-kulturne fenomene istražuju kompleksnost svakodnevice i na originalni način promišlјaju izvođačke prakse, društvenu stvarnost i savremeni trenutak.

KCB otvara Donji nivo i u želјi da proširi i osnaži svoju programsku delatnost uvođenjem novih oblika izvođačko-scenskih praksi, ali i da istakne i ojača prisutnost i vidlјivost prostora Galerije Podroom.

“Postojanje nezavisnih grupa, projekata i umetničkih ideja koja ne mogu da se realizuju i izvode u postojećim pozorišnim institucijama i scenama, kao i tendencija da različiti umetnički izrazi oblikuju nove prostore igre i novu komunikaciju sa publikom, stvarajući nove scensko-izvođačke žanrove, inicirali su ideju da se upravo u prostoru Galerije Podroom otvori mogućnost njihove realizacije”, naveo je KCB, ističući da na taj način želi da “podstakne razvoj novih formi, novog umetničkog izraza i novih umetnika, kao i da kroz novu namenu promoviše postojeći umetnički prostor kao novi prostor”.

Ulaz na otvaranje scene Donji nivo besplatan je, a naredno izvođenje najavljeno je za 28. novembar, kada će biti izveden muzičko-dramski manifest “Najgore najbolje vremeDušanke Glid Stojanović, zasnovan je na tvrdnji da je najgore vreme za život -  najbolјe za stvaralaštvo. Nastao je kao posledica stradalačkog vremena Vinavera, Majakovskog, Brehta, Kafke… U tom komadu igraju Ljubomir Bandović, Hana Selimović i Vladimir Aleksić, a učestvuju i muzičari: Nikola Dragović (violina), Vladimir Gurbaj (klarinet), Đorđe Antić (trombon), Ivan Mirković (harmonika), Miša Jovanović (udaralјke) i Irena Popović (klavir i kompozitor).

Program za sada obuhvata i “Noćni dnevnikJana Fabra u izvođenju Slobodana Beštića, te “Drugu stranu normalnosti” sa Željkom Maksimovićem, Markom Pantelićem (pevač), Sarom Mandić (pijanistkinja), Andreom Dobrić i Anom Gliksman (balerine).

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.