• Search form

28.05.2018 | 15:22

Oproštaj od Dušana Đokovića

Oproštaj od Dušana Đokovića

Komemorativni skup povodom smrti osnivača i predsednika Akademije umetnosti u Beogradu Dušana Đokovića biće održana 2. juna, nakon čega će biti sahranjen na Novom groblju u Beogradu.

Komemoracija će biti održana u 10 časova u Velikoj sali Akademije 28, a sahrana počinje u 12 časova okupljanjem u sali za kremacije na Novom groblju (opelo u 12.30 časova), saopštila je Akademija umetnosti, koja je otvorila u svojoj Profesorskoj sobi i knjigu žalosti (Nemanjina 28, od 9 do 16 časova).

Dušan Đoković preminuo je u 73. godini u Beogradu.

Osnivač je prve privatne Akademije umetnosti u Srbiji 1995. godine, u kojoj je obavljao funkciju predsednika, a bio je i predsednik njenog Saveta.

Rođen 1945. godine u Beogradu, u porodici pisca, prevodioca, direktora Drame Narodnog pozorišta i upravnika Jugoslovenskog dramskog pozorišta Milana Đokovića i Divne Đoković, prvakinje Drame Narodnog pozorišta, Dušan Đoković diplomirao je filmsku i televizijsku organizaciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Afirmaciju je stekao kao urednik i menadžer u programima Radio Beograda. Bio je organizator filmske produkcije i producent mnogih igranih filmova.

Bio je i osnivač Fondacije “Milan Đoković”, koja radi na unapređenju kulture, prosvete i nauke i pomaganju stvaralaštva studenata i postdiplomaca.

Kao producent, potpisao je 18 igranih filmova, od čega četiri koprodukciona, tri sa producentima iz SAD i jedan u koprodukciji sa Moseksport filmom.

Bio je član Evropske filmske akademije od 2013.

Nosilac je velikog broja priznanja, između ostalih, i Ordena Svetog Save, Vukove nagrade, Zlatnog viteza, Zlatnog beočuga, Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice. Takođe, imao je počasni doktorat Univerziteta „Banatul“ u Rumuniji.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.