• Search form

09.05.2018 | 16:47

Osuda kašnjenja rezultata konkursa Ministarstva kulture

Osuda kašnjenja rezultata konkursa Ministarstva kulture

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) protestovala je zbog kašnjenja objavljivanja potpunih rezultata Konkursa Ministarstva kulture i informisanja za (su)finansiranje projekata u oblasti savremenog stvaralaštva za 2018. godinu.

Iako je tekstom Konkursa i Zakonom o kulturi predviđeno da se rezultati objavljuju “najkasnije 60 dana od dana završetka podnošenja prijava”, što je bio 24. april, Ministarstvo je 16 dana kasnije objavilo rezultate samo za osam od 13 oblasti.

Asocijacija NKSS podseća i da je više puta ukazivala na činjenicu da je termin raspisivanja konkursa problematičan, jer se ulazi u drugi kvartal kalendarske godine, te onemogućava ili znatno otežava realizacija projekata čiji je deo planiran u prvoj polovini (svi godišnji programi, ali i brojni programi u više faza, kao i svi festivali koji se dešavaju u prvoj polovini godine).
 
Čak i da su rezultati objavljeni u obećanom roku, praksa je pokazala da do isplate odobrene sume nekada prođu meseci, čime se direktno onemogućava realizacija velikog broja programa, gubi kredibilitet kod međunarodnih partnera i drugih donatora i ugrožava opstanak niza organizacija koje deluju na polju savremene umetnosti, naveo je UO NKSS.
 
“U uslovima već vrlo loše predviđene dinamike konkursne procedure, ni danas, 9. maja, još uvek ne znamo koje programe za 2018. godinu Ministarstvo podržava. Sredstva koja se na konkursu izdvajaju za programe savremenog stvaralaštva već su minimalna i jedva omogućavaju bilo kakvu produkciju kulturnih sadržaja, a neizvesnost kontinuiranog rada tokom godine, koju inicira odlaganje objavljivanja rezultata, još više destimuliše i najvrednije aktere. Ministarstvo kulture i informisanja bi, kao servis građana, moralo da štiti interese svih aktera u kulturi, a ne da neažurnim radom, koji finansiraju svi poreski obveznici, dovodi u pitanje opstanak velikog broja organizacija”, saopštila je Asocijacija NKSS, zahtevajući od Ministarstva kulture da hitno objavi rezultate Konkursa.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je dan ranije na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje da se konkurs za savremeno stvaralaštvo privodi kraju, ali nije precizirao kada će biti objavljeni kompletni rezultati.

Za sada su objavljeni rezultati za kulturne delatnosti osoba sa invaliditetom, za manifestacije i nagrade u oblasti književnosti, za periodične publikacije, za kapitalna dela koja se objavljuju na srpskom jeziku, za kulturne delatnosti dece i za decu i mlade, za kulturne delatnosti nacionalnih manjina, za muziku i za filmsku umetnost i ostalo audio-vizuelno stvaralaštvo.

Rezultati konkursa za savremeno stvaralaštvo za 2017. godinu objavljeni su bili krajem aprila prošle godine, a i tada je bilo negodovanja zbog njihovog kašnjenja.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.