• Search form

12.12.2017 | 12:28

Otuđenje

Otuđenje

Predstava “Otuđenje”, rađena prema kratkim dramama Ežena JoneskaVelikan”, “Salon automobila”, “Mlada udavača” i “Novi stanar”, premijerno će biti izvedena 12. decembra u Domu omladine Beograda, a u režiji Nenada Radovića i produkciji Studija Centar, obrađuje teme veličanja i idealizovanja današnjih javnih ličnosti, virtuelni svet mladih ljudi, kontrolu mišljenja i slobodu kretanja, kao i besmislene, surove i užasne rijaliti programe.

Reč je o komediji apsurda koja se, prema najavi, na gotovo montipajtonovski način bavi aktuelnim pitanjima društva u kojem odrastaju nove generacije.

Koliko je jaka snaga mase i šta je masa sve u stanju da uradi, kako bi zaštitila i veličala delo jednog čoveka bez glave? Koliko je jak uticaj medija na formiranje svesti i sistema vrednosti? Dokle nas je doveo virtuelni život i koliko smo spremni daleko da idemo, samo da bismo zadovoljili svoje potrebe? Da li nas i koliko kontrolišu sile moći i kako da se od toga zaštitimo? Kako izgleda svet surovih rijaliti programa i kako izgleda najgledaniji rijaliti program, u kojem učesnici pred kamerama izvršavaju samoubistvo? To su pitanja na koja pokušavaju da odgovori ekipa predstave, koja će biti reprizirana 13. decembra u sali Amerikana.

Iako predstava ima futuristički pristup, sve priče mogu delovati potpuno realno u današnjem okruženju i predstavljaju globalnu kritiku društva, a ne samo našeg podneblja, navedeno je u najavi.

Predstava se kroz komediju apsurda, na gotovo montipajtonovski način, bavi aktuelnim pitanjima društva u kojem odrastaju nove generacije. Kroz četiri, surovo istinite situacije, zasnovane na kratkim dramama Ežena Joneska, ovaj komad obrađuje teme veličanja i idealizovanja današnjih javnih ličnosti, virtuelni svet mladih ljudi, kontrolu mišljenja i slobodu kretanja, kao i besmislene, surove i užasne rijaliti programe.

Mladi glumci Studija Centar potpisuju se kao potpuni autori svojih nesvakidašnjih likova, koji su izgrađeni na osnovu njihovog sopstvenog iskustva.  

U predstavi igraju: Dijana Belošević, Marko Miljković, Anka Aćimović, Moja Bulatović, Mila Miljković, Katarina Ivanović, Nađa Marjanović, Aron Bugarski, Milica Terzić, Katarina Zorić, Lazar Miljković i Andrijana Đorđević, asistent režije je Vasilije Krstić, a kostimograf Marija Tavčar.

Predstava ima za cilj da podstakne mlade ljude na razmišljanje o pravcu u kojem se kreće njihovo odrastanje i šta se sve može očekivati u narednim decenijama ako globalna politika, tehnologija i TV industrija budu nastavile da upravljaju životima ljudi.

Namenjena je mladim ljudima srednjoškolskog uzrasta, ali i studentima, a realizovana je uz podršku Sekretarijata za kulturu Beograda, u okviru programa edukativnih pozorišnih predstava za tinejdžere, koji organizuju Dom omladine Beograda i Studio Centar.  

Cena ulaznica u slobodnoj prodaji je 500 dinara, dok su za školske i grupne posete obezbeđeni dodatni popusti.

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću