• Search form

03.10.2018 | 10:34

Počela 15. Balkanima

Počela 15. Balkanima

Evropski festival animiranog filma “Balkanima” počeo je 2. oktobra u Domu kulture “Studentski grad” u Beogradu izložbom posvećenom novoj srpskoj animaciji, koja predstavlja i radove nekih od domaćih ostvarenja u takmičarskom programu, kao što su filmovi “Muzičke traumeMiloša Tomića, “EhoBoriše Simovića i Koste Rakićevića i “NeputovanjaNikole Majdaka i Ane Nedeljković.

Izložba “SEDAM - Nova srpska animacija: proces rada” obuhvata crteže, skice, 3D modele, scenografije, lutke i druge materijale koji prikazuju kompleksan proces rada na animiranom filmu.

Program 15. “Balkanime”, koja nudi do 6. oktobra više od 160 animiranih ostvarenja iz cele Evrope, svečano je otvorio v.d. direktora DKSG-a Boris Postovnik, a publici u prepunoj Velikoj sali su se obratili i članovi umetničkog tima - Iva Ćirić, Mina Sablić Papajić, Mihajlo Dragaš, Nebojša Petrović i Milan Milosavljević.

Takmičarski program 15. “Balkanime” svakoga dana otvoriće po jedan animirani film iz domaće animirane kinematografije, izuzev 4. oktobra, kada će biti prikazan film "III" poljske autorke Marte Pajek, koji je privukao veliku pažnju ranije ove godine u Kanu.

Uz domaće, u takmičarskom programu su i filmovi nagrađivanih autora iz regiona - slovenački “The Box Dušana Kastelice koji je pre dve godine bio član žirija Balkanime, te animirani film “Biciklisti” hrvatskog autora Veljka Popovića, koji je nagrađen u Anesiju.

Među filmovima iz više od 25 evropskih zemalja na 15. Balkanimi su i ostvarenja iz Belgije, Belorusije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Danske, Češke, Estonije, Francuske, Mađarske, Nemačke, Italije, Irske, Izraela, Litvanije, Letonije, Makedonije, Holandije, Poljske, Rusije, Slovačke, Švajcarske, Španije, Turske i Velike Britanije. Selekcija predstavlja presek najznačajnih animiranih ostvarenja iz prethodne godine, od kojih su mnoga osvojila nagrade na prestižnim festivalima.

Studentski takmičarski program obuhvata 44 animirana filma, od kojih su četiri nastala kao diplomski i master radovi studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Dva srpska studentska animirana filma deo su nastavka projekta Radiovizija, koji je 2017. prikazan na “Balkanimi”.

Dečji takmičarski program nudi u dva bloka filmove za decu od dve do šest godina, te od šest do 12 i za sve ostale koji se osećaju kao dete. Odluku o najboljem ostvarenju doneće žiri sastavljen od petoro dece koja pohađaju radionicu za animirani film u Dečjem kulturnom centru. Za najmlađe je pripremljen i poseban revijalni program sa festivala Anesi. Inače, svi filmovi za decu su titlovani, a program će biti ponovljen i u DKCB-u.

Međunarodni žiri za glavni takmičarski program čine Sebastian Sparer (Francuska), Dimitrije Vojnov (Srbija) i Martina Meštrović (Slovenija), dok će studentski program ocenjivati Katrin Novaković (Hrvatska), Vojin Vasović (Srbija) i Žarko Ivanov (Makedonija).

Pored bogatog takmičarskog programa, 15. Balkanima nudi i niz revijalnih programa, uključujući Panoramu evropskog i Panoramu balkanskog animiranog filma. Osim toga, publika će prvi put moći da prisustvuje delu revijalnog programa koji obuhvata animirane video spotove iz niza zemalja, uz muziku i druženje.

Na 15. Balkanimi posebno će biti predstavljena savremena italijanska animacija kroz program Animacioni 5 sa radovima nagrađivanih autora nastalih u poslednje dve godine.

Član žirija Sebastian Sparer prikazaće nagrađene animirane filmove sa festivala Anesi, a publika će, kao i do sada, imati priliku da vidi i debitantske filmove mladih animatora iz centralne i istočne Evope (VAF New Talents 2018).

Dramaturg i član žirija Dimitrije Vojnov održaće predavanje “Reči nisu dovoljne - scenario za animirani film”. Analiziraće poznate primere iz istorije animiranog filma i govoriti o mogućnosti pisanog scenarističkog predloška, uz poziv publici da učestvuje u polemici. Najavljeno je i predavanje “Šta nakon Zagrebačke škole crtanog filma?” koje će održati član žirija dr Nikica Gilić sa Univerziteta u Zagrebu, a kroz primere animiranih filmova, ukazaće na puteve zagrebačke animacije od 1970-ih do danas.

Festival Balkanima, čiji je osnivač i organizator DKSG, prevashodno je pokrenut radi pružanja podrške razvoju srpske scene animiranog filma, ali i uključivanja autora sa prostora Balkana u savremene tokove i tendencije te umetničke forme. Idejni tvorac Balkanime i prvi umetnički direktor tog festivala je profesor Nikola Majdak (1927-2013), jedan od pionira domaćeg animiranog filma.

Balkanima je podržan od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Ulaz na sve programe 15. Balkanime je besplatan.

Festivalski sajt je balkanima.org, a program se nalazi i u Kalendaru portla SEEcult.org.

*Foto: Dušica Stojanović

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.